Peste 40 de polițiști și jandarmi au fost mobilizați pentru ziua de duminică, 27 iunie, când vor avea loc alegeri pentru funcția de primar în orașul Vicovu de Sus. Este vorba de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, lucrători din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava și polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației – SPTF Suceava. Misiunea forțelor de ordine este aceea de a asigura măsurile de protecţie, ordine și siguranță publică la secțiile de votare, precum și în locurile de depozitare a buletinelor de vot. Este vorba de 9 de secții de votare, care vor fi păzite inclusiv în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Reprezentanții IPJ Suceava spun că în campania electorală, care se încheie oficial sâmbătă dimineață, la ora 7.00, nu s-au înregistrat nici un fel de incidente.
Polițiștii au mai transmis și care este lista contravențiilor și infracțiunilor pe care alegătorii trebuie să nu le comită.
Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.200 și 3.000 de lei. Aceeași amendă se poate aplica persoanelor care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului de vot.
Persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat pot primi amendă cuprinsă între 1.400 și 2.000 de lei.
Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot se sancționează cu amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei.
Împiedicarea, prin orice mijloace, a exercitării dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
Persoana care votează fără a avea acest drept sau cu un act de identitate nul ori fals sau cu un buletin de vot fals se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi. Aceeași pedeapsă va primi persoana care votează de două sau mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul.
Toate persoanele participante la procesul electoral au obligația de a respecta măsurile de protecție sanitară, precum purtarea măștii de protecție, dezinfectarea mâinilor la intrarea în secția de votare și respectarea distanței fizice.