Ediția de anul acesta a Programului Ștefanian a debutat, joi, în Cetatea de Scaun a Sucevei, acolo unde a fost oficiată o slujbă de pomenire a 75 de domnitori ai Moldovei. Slujba a fost oficiată de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin, împreună cu un sobor de preoți din tot județul. La slujbă a fost prezent și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, alături de membrii unor delegații din Chișinău și raioanele Ștefan Vodă, Rîșcani și Sîngerei din Republica Moldova. La pomenirea domnitorilor Moldovei au participat și un număr mare de suceveni și turiști, mulți dintre aceștia fiind îmbrăcați în costume populare.
După slujbă, PS Damaschin Dorneanul i-a îndemnat pe toți să urmeze exemplul domnitorilor Moldovei și să nu uite ceea ce au făcut aceștia pentru țară. „Pomenind astăzi pe cei care au fost întemeietori și diriguitori în această regiune, ne aducem aminte că nu avem voie să uităm ce au făcut ei, astfel încât să merite azi și peste atâtea veacuri a fi cinstiți. Ce decizii au luat ei? Care erau preocupările lor? De unde au avut ei înțelepciune în conducere și spirit de sacrificiu în a-și apăra țara, limba și credința? Sursa lor de inspirație? Morala creștină, bunul-simț românesc, cum se spune în popor: frica de Dumnezeu și rușinea de oameni. Înainte de a da socoteală altcuiva din țară, chiar din afară prin diferitele alianțe pe care le aveau ei, voievozii Moldovei știau că trebuie să dea socoteală înaintea lui Dumnezeu. El, Dumnezeu, i-a așezat și El le-a cerut să-și onoreze chemarea. Puterea lor, din pilda celor de mai înainte, domni și ei, din exemplul oamenilor pe care îi conduceau, vrednici, harnici și jertfelnici. Și din pilda sfinților. Sfinții, care oameni ca și noi fiind, dar prin credință și eroism sufletesc au depășit condiția omenească”, a spus PS Damaschin Dorneanul.
El și-a pus întrebarea ce și-ar dori acești voievozi de la noi, cei din prezent. „Să ne fie ei inspiratori. Fiecăruia acolo unde Dumnezeu ne-a rânduit a ne împlini vocația și rostul. Să găsim la ei, privind în urmă, ceea ce poate nu găsim îndeajuns privind în jur. Să facem în timpuri noi și adevărul că este mai bun decât al lor, ceea ce ei cu asupră de măsură au făcut la vremea rânduită pentru ei, de multe ori mai plină de provocări decât acum”.
· Flutur: „Putem vorbi de un nou început”
Invitat să ia cuvântul, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că pentru el este o mare onoare să fie prezent în Cetatea Sucevei pentru a aduce un omagiu domnitorilor Moldovei. „Mă gândeam cum este viața. Astăzi avem aici fii ai Moldovei și de peste Prut, reprezentanții de la Chișinău și alte trei raioane, care au cântat cu noi veșnica pomenire pentru 75 de domnitori ai Moldovei pe care astăzi îi pomenim. Este emoționant, de Sânziene la Suceava. Impresionantă este și această minunată mulțime de oameni și preoți”, a spus Flutur.
El a arătat că Programul Ștefanian va continua până pe 2 iulie, atunci când vor avea loc mai multe manifestări la Mănăstirea Putna. El a ținut să precizeze că Suceava a fost timp de 175 de ani capitala Moldovei, locul de unde se luau decizii extrem de importante pentru țară. „Cred că avem cu toții de învățat de la înaintașii noștri. De aceea, când ascultăm lista voievozilor pentru fiecare dintre noi este o școală și să încercăm și noi să facem câte ceva. Dacă lumea ne-a hărăzit să fim la destinele acestei zone, măcar câte ceva din ce au făcut înaintașii noștri. Mulțumesc foarte mult Bisericii Ortodoxe. Mulțumesc că sunteți aici în curtea interioară a Cetății de Scaun ș pentru că sunteți mereu alături de noi”, a mai declarat Gheorghe Flutur.
El remarcat și numărul foarte mare de pelerini prezenți joi la hramul Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. „Astăzi a fost o zi atât de frumoasă și de prietenească, în curtea Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou, cu atâta lume și cu atâta lume în port popular, încât parcă mi s-a părut o reîmprietenire a oamenilor, a credincioșilor, cu noi cu ceilalți. Și cred că putem să vorbim de un nou început. După pandemia care ne-a provocat, am văzut astăzi oameni cu zâmbetul pe buze, mai fericiți și sunt convins că putem vorbi de un nou început”, a încheiat Gheorghe Flutur.