Lectoratul de limba română al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) din cadrul Universității Naționale „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți a organizat în ziua de 18 iunie un simpozion internațional online intitulat „Interferențe lingvistice și culturale la Cernăuți și în lume”, moderat de lectorul de română, Gina Puică. În deschiderea evenimentului, au luat cuvântul Dan Constantin, ministru plenipotențiar la Consulatul general al României la Cernăuți, care s-a arătat încântat de eveniment, prof. univ. dr. Ștefan Purici, prorector responsabil cu relațiile internaționale al USV, care a amintit buna colaborare dintre universitățile „Ștefan cel Mare” din Suceava și „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți, colaborare dezvoltată pe mai multe paliere (mobilități, predare, cercetare), și faptul că Lectoratul de română de la Cernăuți este unul dintre cele mai bune rezultate ale acestei colaborări. Tot în deschidere, din partea Universității din Cernăuți, a luat cuvântul și conf. univ. dr. Lubov Melnychuk, directoarea Centrului de Studii Românești și coorganizatoare a evenimentului.
În cadrul amplei secțiuni de comunicări științifice, au avut prezentări mai multe cadre didactice de la USV: prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu („A mânca la Viena. Mică incursiune în ce înseamnă a fi bucovinean”), lector univ. dr. Monica Coca („Lingviști români în spațiul european: interferențe lingvistice și culturale”), lector univ. dr. Monica Timofte („Interferențe lingvistice și culturale ale hermeneuticii unui circumstanțial de timp”), conf. univ. dr. Daniela Hăisan („Basmul cult eminescian în limba engleză: In(ter)ferențe traductologice”). Mihaela Toader, cercetător dr. la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, și istoricul Mihai Floroiu au vorbit despre receptarea lui Eminescu în România și în comunitățile de români din exil înainte de 1990 („Eminescu și cultura”).
Din Ucraina, tot despre Eminescu a prezentat o comunicareAnzhela Petrash, profesoară la Academia Națională a Serviciului de grăniceri de stat al Ucrainei din Hmelnițki („Eminescu nu este el decât în românește”).Marin Gherman, director al Institutului de Studii Politice și Capital Social și Președinte al Centrului media BucPress din Cernăuți, a avut o expunere pe tema „Ghetoizări informaționale versus Interferențe culturale în spațiul bucovinean transfrontalier”.
În a doua parte a zilei, a fost organizată o masă rotundă („Îmi amintesc faptul că...”), la care au participat cursanți din prezent și din trecut ai Lectoratului de limbă română de la Cernăuți, printre care: Petro Bochan, Taisia Bortica Svitlana Bortnyk, Oleg Danalaki, Leonid Hikov, Lalita Gerasym, Inessa Krasnokutska, Kristina Kryliuk, Stella Malanchuk, Kvitoslava Matiichuk, Halina Morarash, Khrystyna Nikolenko, Ion Onisco, Anzhela Petrash, Tetiana Skutar, Andrii Veryha, Yarina Vyshpinska, Yuliya Yeremitsa, Anastasiia Yuriichuk.Aceștia au evocat experiențele lor cele mai semnificative de pe parcursul de studiere a limbii române în cadrul Lectoratului de la Cernăuți.
Reamintim că Lectoratul de română de la Cernăuți a fost fondat în noiembrie 2014.