Unul dintre cele mai cunoscute vârfuri din Munții Carpați, Vârful Rarău, situat la 1.651 de metri altitudine, a fost marcat la inițiativa Rotary Club Suceava Cetate, în parteneriat cu Serviciul Public Județean Salvamont Suceava.
“Acest vârf este unul accesibil atât pentru montaniarzii cu experiență, cât și pentru familiile cu copii. Se ajunge ușor, din mai multe direcții și localități. Cu toate acestea, până la momentul actual vârful nu a fost semnalizat și foarte multe persoane considerau că punctul cel mai înalt al munților Rarău se află pe Pietrele Doamnei. Prin urmare această semnalizare a sa a fost o necesitate”, a declarat Voicu Raia, coordonatorul Serviciului Public Județean Salvamont Suceava.
“Membrii clubului nostru sunt iubitori de natură și promovăm un stil de viață sănătos prin educație și mișcare. Privind la oportunitățile de promovare a locurilor frumoase din județul Suceava, colegul nostru Ștefan Macedon Gheorghiță a înaintat ideea de a marca vârful Rarău, întrucât până la acest moment nu a existat un element distinctiv care să semnalizeze locația vârfului, iar mulți iubitori ai muntelui nu știau exact unde este localizat”, a precizat Vasile Varvaroi, președintele RCSC.
Borna a fost concepută de arhitectul Florin Andrei Manole de la Arhimeter.
“Semnalul, acum din lemn, urmează a se ciopli în andezit. El replică în mm, la o scară de 1:1000, înălțimea masivului Rarău. Morfologic borna este împărțită în două niveluri, baza șlefuită de 670 mm reprezintă așezările limitrofe masivului Rarău, punctează înălțimile acestora, ale municipiului Câmpulung Moldovenesc, Pojorâta, Slătioara. Din acest prim nivel este cioplit, un al doilea nivel, buceardat, brut, reprezintă de această dată muntele – Masivul Rarău. Borna se montează pe un soclu cu înălțimea de 50 cm pentru a oferi un loc odihnă și popas, cu ospitalitate, montaniarzilor care urcă până aici”, a subliniat Florin Andrei Manole.
Montajul s-a făcut cu ajutorul echipei Serviciului Public Județean Salvamont Suceava, iar inaugurarea bornei a avut loc sâmbătă, 12 iunie 2021, în prezența membrilor Rotary Club Suceava Cetate.
Mai multe informații despre atracțiile turistice din județul Suceava și idei de călătorie puteți găsi pe suceava.travel.