Arhitectul sucevean Viorel Blănaru a încetat din viață miercuri, 9 iunie, la scurt timp după ce tocmai împlinise 70 de ani. Acesta a avut de înfruntat în ultimii ani o boală gravă, care i-a și adus sfârșitul.
Onest și vehement apărător al monumentelor de patrimoniu, arhitectul Viorel Blănaru a fost angajat al Direcției pentru Cultură Suceava.
Viorel Blanaru s-a născut la data de 10 mai 1951. Acesta a absolvit cursurile Liceului Teoretic Petru Rareș, iar apoi a studiat Arhitectura la Institutul Politehnic „Gheorghe Asachi” Iași. Din 1976 până în 1990 a activat în cadrul Institutului de Proiectare Județean Suceava, iar apoi a fost încadrat la Direcția Județeană de Cultură Suceava, unde s-a ocupat de Patrimoniu, Monumente şi Arheologie.
În ultimii zece ani, Viorel Blănaru a militat pentru salvarea Cetății domnitorului Ștefan cel Mare, a Cazinoului de la Vatra Dornei, a Gării Ițcani, a conacelor boierești de la Liteni și Salcea, a bisericilor de lemn vechi de sute de ani, a mănăstirilor UNESCO. A cerut curățarea și restaurarea celor mai vechi morminte din Cimitirul Pacea, care, prin forma și mesajele monumentelor funerare, spun povestea Bucovinei.
Corpul neînsuflețit este depus la capela cimitirului Pacea vechi, până sâmbătă, la ora 13.00, când va avea loc înmormântarea.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!