Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 1 iun 2021 - Anul XXVI, nr. 126 (7738)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, depuse în această dimineață pe baldachinul amenajat în curtea mănăstirii

Marţi, 1 Iunie 2021 (12:32:00)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La primele ore ale dimineții de astăzi, 1 iunie, racla cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava a fost scoasă în procesiune, prilej cu care s-a înconjurat și Catedrala Arhiepiscopală, apoi a fost depusă, spre închinare, pe baldachinul special amenajat în curtea mănăstirii. Timp de două zile, astăzi, 1 iunie, și mâine, 2 iunie, ziua Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, credincioșii, pelerinii de aproape sau de departe vor putea să se închine la Sfintele Moaște. Programul de slujbe şi rânduieli la Catedrala Arhiepiscopală cu ocazia sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava continuă marți, 1 iunie, între orele 07:30 – 12:30, cu Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Maslu; 16:00 – 17:30 -  Ceasul IX, Vecernia mică și Paraclisul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou; 20:00 – 00:00 - Slujbă de Priveghere (Vecernia, Litia și Utrenia); 00:00 – 03:00 - Sfânta Liturghie.

Miercuri, 2 iunie, zi de sărbătoare, programul slujbelor este următorul: 07:00 – 09:00  - Miezonoptica, Ceasurile și Slavoslovia mare; 09:00 – 12:00 Sfânta Liturghie arhierească. După cum au spus reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în cadrul Sfintei Liturghii, după cuvântul de învățătură, va fi prezentată noua ediție a cărții „Viața și Acatistul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” și va avea loc decernarea diplomelor și medaliilor preoților militari invitați. Între orele 16:00 – 17:30, urmează Ceasul IX, Vecernia și Paraclisul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou.

Racla cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava a fost scoasă în procesiune și cu ocazia sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava (2 iunie) tocmai pentru a da o mai mare importantă acestei zile și Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, după cum a spus Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

De obicei, racla cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava este scoasă în procesiune de Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, 24 iunie, zi care coincide în calendarul bisericii noastre cu Aducerea moaştelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. An de an, pelerini din toată ţara sunt aşteptaţi de Sânziene, pe 23 iunie, în ajunul hramului Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, unde se află racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou, pentru a se închina Sfântului și pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească.
Istoric
Sf. Ioan cel Nou de la Suceava s-a născut în jurul anului 1300, iar la vârsta de 30 de ani a fost martirizat în Cetatea Albă, din Peninsula Kerson de la Marea Neagră, pentru că nu a renunţat la credința creștină, conform www.basilica.ro. Lăcaşul de cult a îndeplinit rolul de reşedinţă mitropolitană a Moldovei între anii 1522-1677, iar din 1991 este reședinţă arhiepiscopală. Moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava au fost aduse în Moldova de Voievodul Alexandru cel Bun în anul 1415 și depuse la Biserica Mirăuți din Suceava, unde au stat până în anul 1589 când au fost mutate în noua Catedrală Mitropolitană. În prezent, sfintele moaște se află la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Lăcaşul de cult a fost ctitorit în 1514 de Bogdan al III-lea, fiul Sfântului Domnitor Stefan cel Mare. Domnitorul a trecut la cele veșnice în anul 1517, biserica fiind finalizată în anul 1522 de fiul acestuia, Ștefăniță Vodă, conform aceleiași surse.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, depuse în această dimineață pe baldachinul amenajat în curtea mănăstirii.
 Vizualizări articol: 3172 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, depuse în această dimineață pe baldachinul amenajat în curtea mănăstirii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei