Teleportarea (mic jurnal de vacanță) este cel mai recent volum semnat de profesorul și scriitorul humorean Gheorghe Solcan, carte publicată la Editura SMArt din Gura Humorului (smartcreativ.ro).
Profesorul Gheorghe Solcan nu a abandonat nici în vreme de pandemie preocupările sale literare, așa că s-a gândit să scrie un jurnal de vacanță pentru copii, o carte în care îl veți cunoaște pe Alex, eroul acestei povestiri. „Teleportarea se poate face în timp și spațiu. Eu v-am propus un spațiu rural și un timp trecut”, spune autorul.
Ca de fiecare dată, scriitorul Gheorghe Solcan reușește să-i atragă pe copii în lumea poveştilor pline de haz şi înţelepciune strămoşească, aducând în sufletul tuturor buna dispoziţie a copilăriei. „Vă spun încă de la început că o să vă simțiți trădați, în ceea ce privește discordanța dintre titlul și conținutul cărții. V-ați așteptat la cine știe ce aventuri interplanetare, la niște vrăjitorii precum în <Harry Potter>, la întâmplări cum nu s-au mai văzut vreodată. Ei bine, nu!”, spune autorul, lăsându-i pe cititori să descopere misterele povestirii sale.
Mariana Daniela Pintilie scrie în prefața cărții că „profesorul Gheorghe Solcan își dezvăluie, prin suprapunerea vocii proprii peste cea narativă, puterea de adecvare la subiect; lumea evocată este cunoscută până la perfecțiune și iubită până la devotament. Descrierea câmpurilor, a livezii, a muntelui, a fânului cosit, a cerului înstelat, a oamenilor și locurilor, revelarea acelei lumi de demult devin autentice și prin plasticitatea limbajului, care valorifică termeni vechi, uitați, din sfera gospodărească a satului de munte (strungă, greblă, prepeleac, vatră, balmuș, vârșă), într-o rostire domoală, muzical-armonică. Finalul, deschis, promite continuarea poveștii, cu inversarea rolurilor de musafir/novice, respectiv gazdă/inițiator. Ironia ar fi dacă Nelu, cu toată experiența și maturitatea lui, ar avea ceea ce numim <dificultăți de integrare> în spațul citadin. Până una-alta, Alex s-a descurcat foarte bine pentru un copil hiperprotejat și trăitor în puf ce era. Ceea ce înseamnă că orașul nu dă doar rateuri educaționale”. Sper că și aceste date v-au trezit interesul și v-au făcut să citiți această poveste captivantă. Ilustrațiile și coperta sunt realizate „de veșnic tânărul și neobositul prieten al multor autori de carte”, artistul plastic Radu Bercea. Cei care doresc să ia legătura cu profesorul Gheorghe Solcan o pot face la numărul de telefon 0745 987 124 sau la adresa de e-mail solcangheorghe@yahoo.com.