Profesorul de istorie din Mănăstirea Humorului Constantin Moldovan a obținut locul I la prima ediție a Festivalului de Caricaturi și Epigrame „Cik Damadian”, Secțiunea epigrame, organizat sâmbătă, 29 mai, de Uniunea Armenilor din România, Sucursala Botoșani, președinte Cristian Lazarovici. Epigramistul, poetul Constantin Moldovan a declarat că acest premiu îl onorează, având în vedere numele mari de epigramiști participanți la festival, nivelul competiției, dar și organizarea în sine a evenimentului și prezența multor personalități culturale importante la Botoșani.
De-a lungul timpului, profesorul Constantin Moldovan a fost premiat în cadrul mai multor concursuri, a apărut în câteva antologii de poezie și epigramă și a publicat în prestigioase reviste literare din țară. Anul acesta, după o pauză destul de lungă, a început să participe din nou la festivaluri de gen și a reușit să obțină, deja, patru premii, din patru participări. Este vorba de Mențiunea I și Premiul special la Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă ,,Romeo și Julieta la Mizil”; Mențiune la Secțiunea Madrigal, din cadrul Festivalului Național de Epigramă ,,Cât e Buzăul de Mare”; Premiul II la Concursul Național de Epigrame ,,Epigramissima", organizat în cadrul Festivalului Național de Umor ,,Liviu Oros" de la Deva, și premiul câștigat recent: Premiul I la Festivalul de Caricaturi și Epigrame ,,Cik Damadian", organizat de sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România. Profesorul Constantin Moldovan este și membru al Cenaclului literar ,,Nectarie" Vama.
Pe locul al II-a s-a clasat Laurențiu Rotaru, iar locul III a fost obținut de Vili Afloraresei. Sorin Finchelstein din Canada a primit Mențiune, iar Dorel Gaftoneanu a obținut Premiul de originalitate. La Secțiunea epigrame – Temă liberă - au mai fost acordate trei premii, obținute de Ștefan Basno, Laurențiu Ghiță și de suceveanca din Vama Cătălina Orșivschi.
În competiție, conform https://www.araratonline.com/, s-au înscris 35 de epigramiști și 9 caricaturiști, din diferite colțuri ale țării, inclusiv din Republica Moldova, Canada și Germania (Secțiunea epigrame).
Juriul care a ales câștigătorii a fost format din Varujan Vosganian, Mihai Babei, membru al Uniunii Scriitorilor din Botoșani, maestrul sucevean Mihai Pânzaru-PIM, grafician și caricaturist, Florin Grosu, artist plastic botoșănean și Cristian Lazarovici.La Secțiunea Caricaturi, din cei 9 caricaturiști participanți cu lucrări semnificative au fost premiați următorii: Premiul I - Doru Axinte, Premiul II - Marian Avramescu, Premiul III - Leonte Nastase și Mențiune - Carmen Tanu.
Festivalul de Caricaturi și Epigrame „Cik Damadian”, au spus organizatorii, „are rolul de a promova spiritul armenesc și de a se face cunoscută comunitatea armeană din Botoșani”.
Conform https://www.monitorulbt.ro/: „Numele Festivalului de Caricaturi și Epigrame de la Botoșani nu a fost ales la întâmplare. Hacik (Cik) Damadian, grafician și caricaturist român de origine armeană, a poposit în anul 1975 pentru câteva luni la Botoșani și a reușit să realizeze în grafică câteva dintre casele vechi, din monumentele istorice, din frumusețea orașului, înainte de sistematizarea modernă a acestuia, motiv pentru care reprezentanții armenilor au dorit să-i aducă, astfel, un omagiu prin denumirea festivalului cu numele său”.
Să nu uităm că la Gura Humorului, an de an se organizează Festivalul Internațional „Umor la... Gura Humorului”, unde se adună creatorii de grafică satirică și de literatură umoristică care își folosesc penelurile și condeiele, tranformând orașul, pentru câteva zile, în capitala umorului.
Epigrame semnate de Constantin Moldovan
Motto: ,,Nebunul ba plânge, ba râde"
TEMA - ,,ARMENII''
După potop, conform Bibliei
Cu soția, -namorat,
Noe - nu o spun mirenii -
S-a oprit pe Ararat
Și...au apărut armenii!
Redivivus Ion Vodă
(viteazul domnitor de origine armeană)
Fi'ndcă politicienii
Au profilul necioplit,
N-ar fi rău să dea armenii
Încă-un Vodă cel Cumplit!
Produse armenești
De iau premiu, cer favoarea -
Nu vreau bani, fiind chiabur -
Să îi convertiți valoarea
În sugiuc și-anoushabur.
TEMĂ LIBERĂ
Unui confrate
E talentat, dar ipocrit,
Mereu zâmbește-n zeflemea
Și drept să spun mi s-a acrit
De pana lui...Ce pana mea!
Neputință
Fiind îndrăgostit de fată -
Și răzpunzând la provocare -
A vrut s-o lase-nsărcinată,
Dar a lăsat-o fată mare!