Ordinul Național al Franței „Legiunea de Onoare” în Grad de Cavaler i-a fost înmânat, vineri, de către Excelența Sa Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România, profesorului universitar doctor DHC Sanda-Maria Ardeleanu, în cadrul unei ceremonii organizate la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava.
La eveniment au participat primarul de Suceava, Ion Lungu, vicepreședintele Consiliului Județean Niculai Barbă, universitari din cadrul USV, oameni de teatru și litere, medici și alți intelectuali ai Sucevei.
Ceremonia a fost deschisă de rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, care este și președintele Asociației Alianța Franceză Suceava. Acesta a declarat că prof. Sanda-Maria Ardeleanu este „cel mai nimerit cetățean al Bucovinei noastre istorice”, care să primească cea mai înaltă distincție conferită de Republica Franceză, având în vedere îndelungata sa activitate de sprijinire și dezvoltare a francofoniei și că această zi este una deosebită pentru universitatea pe care o conduce. „Este o distincție venită să onoreze o carieră excepțională în mediul academic, o distincție care o onorează pe domnia sa, dar și pe noi, Universitatea <Ștefan cel Mare> din Suceava și alături de noi pe toți bucovinenii, fiind prima, atât de înaltă, acordată de președintele Franței unui bucovinean. Doamnă ambasador, ați făcut o alegere excelentă, cea mai bună alegere, pentru că doamna profesor Sanda-Maria Ardeleanu a fost, este și va fi unul dintre cei mai mari luptători în slujba francofoniei”, a spus rectorul Valentin Popa.
Ambasadoarea Franței, ES Laurence Auer, a arătat că „Legiunea de Onoare” este cea mai înaltă distincție onorifică franceză, instituită de Napoleon Bonaparte în 1802, care se acordă cetățenilor care au adus servicii statului francez. Excelența Sa a vorbit despre „cariera excepțională” și „angajamentul profesorului Sanda-Maria Ardeleanu în serviciul francofoniei”, în dezvoltarea relațiilor culturale și intelectuale între Franța și România, despre activitatea sa de promovare a învățământului francofon și de cultivare a valorilor francofoniei, atât în spațiul românesc, cât și în cel european și internațional. Printre acestea se numără inițiativa înființării învățământului bilingv francofon, înființarea primului Lectorat francez la Suceava, pentru care a primit Ordinul „Palmes Academiques“ al Guvernului Franței, organizarea Colocviului de Științe ale Limbajului, recunoscută prin acordarea Medaliei Academiei du Var în 1997, inițiativa înființării Biroului Francez și a Asociației Alianța Franceză la Suceava, înființarea Centrului de Reușită Universitară al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.
De asemenea, prof. Ardeleanu s-a remarcat printr-o importantă activitate de cercetare și de promovare a valorilor culturale francofilofone românești, atât prin coordonarea mai multor colecții de carte, cât și în calitate de director al revistei academice ANADISS. Ca editor-responsabil al revistei francofone „Rythmes, couleurs et paroles francophones” și redactor-moderator al rubricii radio „Bonjour, Suceava”, prof. Sanda-Maria Ardeleanu contribuie activ și direct la cunoașterea, dezvoltarea și promovarea francofoniei nu doar în universitate, ci și pe plan regional, național și internațional.
La rândul său, prof. Sanda-Maria Ardeleanu s-a declarat onorată și profund recunoscătoare pentru înalta distincție acordată de statul francez și s-a referit în discursul său la valorile comune care, alături de limba franceză, au creat punți între cele două țări: solidaritate, toleranță, dezvoltare și pace. Totodată, ea a spus că aduce „mulțumiri țării mele, pentru seva europeană cu care m-a hrănit”, și Franței, prezentă, de această dată, „instituțional în Bucovina”, instituțiilor francofone, întregii comunități sucevene și familiei, „pentru francofonia și francofilia lor, înnăscută sau dobândită”. De asemenea, i-a adus mulțumiri rectorului USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, care a susținut cu forță proiectul înființării unei Alianțe Franceze la Suceava, inclusiv în perioada în care a fost ministru al Educației. De altfel, mulțumiri în acest sens i-au fost transmise public rectorului Popa și de către ambasadoarea Laurence Auer.
Decretul președintelui Republicii Franceze, prin care „Legiunea de Onoare” în grad de Cavaler i-a fost conferită profesorului univ. dr. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, a fost semnat de acesta în data de 23 septembrie 2020.