O inedită lansare de carte a avut loc la Gura Humorului, la Pensiunea Hilde`s Residence, unde regizorul ieșean Ovidiu Lazăr și-a lansat volumul „Cehov, doctorul”, în cadrul unui eveniment desfășurat miercuri după-amiază, într-un spațiu deschis și în fața unui public restrâns.
Îndrăgostit iremediabil de A.P. Cehov, Ovidiu Lazăr spune în cartea sa că marele prozator și dramaturg rus „rămâne un caz unic în marea dramaturgie a lumii prin faptul că, practicând medicina de-a lungul vieții, s-a ascuns cu discreție în doctorii textelor sale, trăindu-i cu o intensă afectivitate și lăsându-se trăit de identitățile lor, mai reale ca viața”. Lucrarea, clădită pe trei niveluri (eseu, studiu regizoral și îndrumar de analiză teatrală), își propune să descifreze, după cum explică Ovidiu Lazăr, „enigmaticul sistem de oglinzi paralele pe care îl presupune relația ontologică dintre autorul dramatic și personajele sale. Cehov, doctorul, poate fi, de fapt, Cehov, doctorii”.
Autorul și-a prezentat cartea condimentând referirile la Cehov și personajele sale cu savuroase amintiri personale din viața de student (unde a avut ca profesori titani ai scenei românești, fie regizori, fie actori) sau din prodigioasa sa carieră de regizor. A urmat apoi un inedit moment artistic, susținut de Horia Veriveș, Mălina Lazăr și Ioan Ursulescu, actori ai Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași, care au interpretat trei fragmente din piesa de teatru „Unchiul Vania”, a lui A.P. Cehov.
Prezentarea lui Ovidiu Lazăr și momentul artistic ce a urmat l-au inspirat pe poetul Constantin Moldovan, care a realizat un catren dedicat regizorului ieșean: „Fiind un om atât de înzestrat, / Scriind această carte, de istov, / Il professore, azi, ne-a demonstrat, / De fapt, că este doctor în Cehov!”
Ovidiu Lazăr este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, Facultatea de Regie Teatru, la clasa prof. Cătălina Buzoianu - Gheorghe Vitanidis, asistenți Cristian Hadji-Culea – Nicolae Opriţescu. Doctor în „Artele spectacolului teatral”, a fost¸ între 2000 și 2014, profesor asociat la Universitatea de Arte „G. Enescu” Iași, departamentul Teatru, specializările Actorie, Teatrologie, Regie.
Angajat, din 1987, ca regizor artistic al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași, Ovidiu Lazăr a pus în scenă peste 100 de spectacole, obținând numeroase premii la diferite competiții teatrale.