Tinerii din Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS), de la Atelierul de Artă Populară - Cusături, au avut parte sâmbătă, 22 mai, de un schimb de experiență interesant la Muzeul Etnografic Vatra Dornei, unde au participat la o adevărată șezătoare.
Oameni pricepuți i-au îndrumat pe tineri cu dragoste în deslușirea meșteșugurilor populare. După cum ne-a spus coordonatorul ATOS, pr. Justinian-Remus Cojocar,la Muzeul Etnografic Vatra Dornei tinerii au descoperit portul popular și obiectele expuse care provin din zona Dornelor, cât și din alte vetre folclorice importante ale Bucovinei: Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți, Solca, Stupca, Frătăuți, Drăgoiești, Marginea, Păltinoasa, Mănăstirea Humorului și Izvoarele Sucevei. „În cadrul șezătorii, tinerii au beneficiat de un atelier de încondeiat ouă cu meșterul popular Nicoleta Irimescu. Doamna dr. Constanța Cristescu le-a vorbit despre costumul popular și a dăruit fiecăruia <Ghidul iubitorilor de folclor>, o carte semnată de dânsa, în calitate de consultant artistic muzicolog. Doamna Victoria Candrea a prezentat o lecție de tors. Doamna Domnica Netea a oferit o lecție de cusut cu mărgele și doamna Lorica Botta le-a vorbit despre importanța cusutului și despre mândria de a-ți coase singur cămașa”, a povestit pr. Justinian-Remus Cojocar.
Tinerii au promis că vor continua și acasă să lucreze ceea ce au învățat de la meșteri consacrați și se vor strădui să-și termine propriile cămăși cusute. „Mulțumim doamnelor de la Muzeul Etnografic, în special doamnei muzeograf Minorica Dranca și, nu în ultimul rând, doamnei Monica Balațchi, care are grijă multă de instruirea tinerilor noștri. Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate!”, a completat coordonatorul tinerilor din ATOS.