Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 mai 2021 - Anul XXVI, nr. 119 (7731)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Focar de pestă porcină africană la mistreți, la Poieni Solca

Luni, 24 Mai 2021 (16:39:06)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doi porci găsiți morți pe fondul de vânătoare de la Poieni Solca au fost confirmați cu virusul pestei porcine africane, un nou focar al bolii extrem de contagioase fiind confirmat din păcate. Porcii au fost găsiți morți la două zile distanță. Așa cum s-a întâmplat și în cazul celorlalte focare, virusul se transmite ușor din pădure la porcul domestic, mai ales dacă nu se respectă câteva măsuri minime de prevenire.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a declarat că  acest nou caz confirmă, din păcate, că virusul este extins în populațiile de mistreți, inclusiv în fondul forestier mare. Focare de pestă porcină africană la mistreți mai sunt declarate la Vatra Dornei (focar mai vechi, de anul trecut) Valea Poienii - Dolhasca și la Pătrăuți.

Pe lângă necesitatea recoltării mistreților, dar și a limitării populației de vulpi și de câini sălbăticiți, este necesară limitarea intrării în pădure a celor care au porcii în gospodării ori, dacă este neapărat necesar, luarea de măsuri de igienă stricte.

Într-un caz recent de mortalitate la porci domestici, persoanele fuseseră în pădure, la cules leordă, astfel că legătura cu domeniul silvatic și cu mistreții a fost făcută.
Sucevenii sunt rugați să nu intre în adăpostul porcilor cu hainele cu care au fost pe ogoare sau în pădure, să aibă o tăviță cu dezinfectant de încălțăminte la intrarea în adăpost și, bineînțeles, porcinele să fie ținute în spații închise, îngrădite. În caz contrar, există riscul ca virusul să fie scăpat de sub control, cu consecințe dramatice asupra efectivelor de porci.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Focar de pestă porcină africană la mistreți, la Poieni Solca.
 Vizualizări articol: 1212 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Focar de pestă porcină africană la mistreți, la Poieni Solca0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei