Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 mai 2021 - Anul XXVI, nr. 110 (7722)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

64 la sută din personalul Spitalului Suceava ar fi imunizat la Covid, dar numai 37 la sută prin vaccin

Joi, 13 Mai 2021 (13:08:53)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Rata scăzută de vaccinare anticovid, de doar 37% la sută, în rândul angajaților Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, este o temă de interes pentru opinia publică, în condițiile în care acțiunea de vaccinare în toată lumea a început cu personalul din instituțiile medicale tocmai pentru a-l proteja, fiind cel mai expus la îmbolnăvire. Managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, explică situația prin acea că un mare număr de angajați are anticorpi în urma trecerii prin boală. Gradul de imunizare ar fi, în aceste condiții, de 67%, la personalul unității medicale. „Trebuie să țineți cont că imunizarea personalului se poate face prin contactul direct cu virusul sau prin vaccinare. Ambele variante pot conferi imunitate și, dintre cele două, boala determină un răspuns mai amplu. Între o persoană infectată în urmă cu câteva luni și una vaccinată în urmă cu câteva luni, prima poate avea o apărare mai bună. Vaccinarea nu poate fi singurul criteriu de estimare a gradului de imunizare”, a afirmat doctorul Calancea. Acesta a precizat că atât el, cât și directorul medical, dr. Marius Grămadă, și directorul de îngrijiri Oana Stanciu s-au vaccinat, la fel ca și 72% dintre medicii din spital. Imunizarea în rândul medicilor ar fi însă de 85%, spune dr. Calancea, diferența având anticorpi în urma bolii.

Am solicitat conducerii spitalului situația vaccinărilor pe categorii profesionale și datele furnizate arată că cea mai scăzută rată de vaccinare, de 23%, este în rândul personalului auxiliar medical – infirmiere, îngrijitoare, brancardieri etc, dar rata de imunizare ar fi de 52%. Asistentele medicale ar fi imunizate în proporție de 67%, din care prin vaccinare 35%; la personalul medical din alte categorii decât cele menționate gradul de vaccinare este de 34%, iar cel de imunizare de 58%, iar personalul nemedical este vaccinat în proporție de 26% și imunizat 49%.

·      334 dintre cei 596 de angajați vaccinați au avut anterior Covid

Ca număr, dintre cei 1.543 de angajați ai spitalului, 596 s-au vaccinat cu ambele doze. Confirmați cu Covid au fost 654 de angajați, dintre care 334 s-au și vaccinat după ce au avut boala. Din 224 de medici s-au vaccinat 151; 96 dintre doctori au trecut prin boală și 81 dintre ei s-au vaccinat ulterior. Din 725 de asistente medicale s-au vaccinat 260; 326 au avut Covid, dintre care s-au vaccinat ulterior 142. În rândul personalului auxiliar medical, format din 352 de oameni, s-au vaccinat 99. De la începutul pandemiei au fost confirmate cu Covid 152 de cadre auxiliare medicale, dintre care ulterior s-au vaccinat 69. Din categoria altor categorii de personal medical, unde sunt 64 de angajați, sunt vaccinați până acum 34. 19 au avut Covid și 16 s-au vaccinat ulterior. Personalul nemedical din spital este format din 178 de salariați. Dintre aceștia 52 s-au vaccinat. Confirmați cu Covid au fost 61 de angajați, dintre care 26 s-au vaccinat ulterior.

·      La secțiile de risc, cei mai puțini vaccinați sunt la Pneumologie și cei mai mulți la ATI

La secțiile cele mai expuse – Boli Infecțioase, Anestezie- Terapie Intensivă, Pneumologie și Unitatea de Primiri Urgențe, situația se prezintă astfel: în rândul medicilor imunizarea este de 100% la Infecțioase și ATI, 89% la Pneumologie și 78% la UPU; sunt vaccinați 86% dintre medicii de la Infecțioase, 83% în ATI, 22% la Pneumologie și 69% în UPU.

Asistentele medicale din secția Boli Infecțioase sunt imunizate în proporție de 51%, prin vaccinare- 23%; la ATI – imunizate 77%, vaccinate 35%; Pneumologie – imunizate – 55%, vaccinate 14%; UPU – imunizate 83%, vaccinate 47%.

Personalul medical auxiliar de la Boli Infecțioase- 48% imunizat, 16% vaccinat; ATI – 70% imunizat, 30% vaccinat; Pneumologie – 59% imunizat, 6% vaccinat; UPU- 18% imunizat, nici unul vaccinat.

Personalul nemedical din ATI este imunizat în proporție de 43%, vaccinat 14%, iar cel din UPU – imunizat 7% și nici unul vaccinat.

Alte categorii de personal medical care lucrează la Boli Infecțioase este imunizat 100% prin vaccinare, iar cel de la UPU este imunizat în proporție de 53%, dar nici unul prin vaccinare.

Paradoxal, dintre aceste secții, cel mai mare scăzut procent de imunizare, de doar 56%, îl are personalul din secția Boli Infecțioase, unde a fost cel mai mare număr de pacienți cu Covid. Urmează Pneumologia, cu 61% din personal imunizat, UPU, cu 62%, iar cei mai mulți angajați imunizați, 75%, sunt la ATI. În ceea ce privește vaccinarea anticovid, cei mai puțini angajați vaccinați sunt cei de la Pneumologie - doar 12% și cei mai mulți vaccinați, 37%, sunt la ATI. De la Boli infecțioase s-au vaccinat 28% dintre angajați și la UPU 35% dintre angajați.

La nivelul întregului spital, 64% din personal este considerat imunizat, însă prin vaccinare doar 37%. După cum se poate constata, o bună parte dintre cei 596 de angajați vaccinați au avut și Covid-19, respectiv 334 de angajați, unii chiar și de două ori, cum este cazul medicului-șef de la Boli Infecțioase, Monica Terteliu. Dr. Terteliu a fost, de altfel, primul angajat al spitalului care s-a vaccinat împotriva Covid-19, încă din decembrie anul trecut. După vaccinare, ea a declarat că în urma celor două episoade de boală nu a dezvoltat deloc anticorpi și și-a exprimat speranța că vaccinul o va proteja.

La Infecțioase, 11 dintre cei 23 de angajați care s-au vaccinat au avut anterior Covid, la ATI - 33 din 48, la Pneumologie - 5 din 6, la UPU 47 din 70 de angajați. Numărul celor care au avut Covid în ultimul an este mai mare: la Infecțioase au fost confirmați pozitiv 33 dintre cei 81 de salariați, la ATI – 82 din 129, la Pneumologie – 29 din 49 și la UPU au avut boala 100 dintre cei 198 de angajați. Precizăm că au fost luați în calcul doar cazurile de boală confirmate prin testare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 64 la sută din personalul Spitalului Suceava ar fi imunizat la Covid, dar numai 37 la sută prin vaccin.
 Vizualizări articol: 2123 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
64 la sută din personalul Spitalului Suceava ar fi imunizat la Covid, dar numai 37 la sută prin vaccin3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei