Absolvenții de gimnaziu care au susținut Evaluarea Națională și au minimum media 9,00 la purtare pentru fiecare clasă din învățământul gimnazial se vor putea înscrie la cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava.
Dosarul de înscriere trebuie să conțină cerere de înscriere (modelul tipizat se găsește la secretariatul unității); anexa la fișa de înscriere, eliberată de unitatea de învățământ gimnazial; adeverință din care să rezulte mediile la purtare pentru fiecare din clasele V – VIII; cartea de identitate (dacă este cazul) și certificat de naștere (în copie); fișa medicală a candidatului, în original; declarație din partea candidatului și a părinților acestuia că au luat cunoștință de Regulamentul intern al unității școlare și că sunt de acord să-l respecte (Regulamentul intern poate fi consultat pe pagina de internet a seminarului); adeverință / certificat de botez (ortodox), în copie; recomandarea consiliului parohial sau a preotului paroh; binecuvântarea Chiriarhului locului (se obține de la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților). Înscrierile se fac direct la unitatea de învățământ.
· Media minimă la proba de verificare a cunoștințelor la disciplina religie trebuie să fie minimum 7
Înainte de Evaluarea Națională, pentru admiterea la seminar, eleviivor avea de susținut: un interviu / colocviu / probă orală, evaluate cu calificativ admis/respins; o probă de verificare a cunoștințelor religioase, evaluată cu notă. Interviul / colocviul / proba orală constă în: verificarea dicției prin: rostirea unei rugăciuni / poezii, la alegerea candidatului; motivarea alegerii unei unități de învățământ vocațional teologic; verificarea aptitudinilor muzicale, prin intonarea unei cântări religioase, la alegerea candidatului. Conform datelor furnizate de arhid. prof. dr. Bogdan – Mihai Hrișcă, director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, proba de verificare a cunoștințelor religioase constă într-o lucrare scrisă, cu durata de două ore, la religie. Subiectele pentru proba scrisă se elaborează din programele școlare de religie, clasele V – VIII, în conformitate cu următoarea tematică: Decalogul: importanța lui în viața omului (clasa a V-a); Rugăciunea, bază și lumină a vieții creștine (clasa a VI-a); Rugăciunea Tatăl nostru (clasa a VI-a); Sfintele Taine în viața creștinilor (clasa a VII-a); Biserica – lăcaș de închinare și de sfințire a omului (clasa a VIII-a); Domnul Iisus Hristos, Lumina lumii (clasa a VIII-a); Sfânta Treime în Sfânta Liturghie și în viața Bisericii (clasa a VIII-a). Media minimă la proba de verificare a cunoștințelor la disciplina religie (VCR) trebuie să fie minimum 7 (șapte). Media finală de admitere se calculează ca medie aritmetică între media obținută la proba de verificare a cunoștințelor religioase și media de admitere.
· Prima sesiune este în perioada mai-iunie
Sesiunea mai - iunie 2021 are următorul program: 19 - 20 mai 2021: Eliberarea / transmiterea anexelor fișelor de înscriere pentru elevii sau absolvenții care doresc să participe la probe de aptitudini; 24 - 25 mai 2021: Înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini;
26 - 28 mai 2021: Desfășurarea probelor de aptitudini; 31 mai 2021: Comunicarea rezultatelor la probele de aptitudini; 16 iunie 2021: Actualizarea listei candidaților declarați admiși la probele de aptitudini, prin eliminarea candidaților corigenți, repetenți, amânați sau exmatriculați. Pentru sesiunea iulie 2021, programul este următorul: 22 iulie 2021 - Înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini; 23 iulie 2021 - Desfășurarea probelor de aptitudini; 26 iulie 2021 - Afișarea rezultatelor la probele de aptitudini.
· „O comunitate care crește cu fiecare elev în parte”
Arhid. prof. dr. Bogdan – Mihai Hrișcă, director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, a explicat că instituția de învățământ pe care o conduce este o școală vocațională deschisă spre nevoile și preocupările generațiilor actuale de elevi. „Este o comunitate care crește cu fiecare elev în parte, o instituție care are în vedere formarea unor tineri pregătiți pentru societatea de mâine. Suntem conștienți că suntem o școală în care nu noi ne alegem elevii, decât poate într-o mică măsură. Dumnezeu – după cuvântul Său – este Cel Care îi alege. Noi încercăm să-i întâmpinăm și să creștem odată cu fiecare dintre ei. Fiecare elev a simțit o chemare. Prin cuvântul Evangheliei ascultat în timpul slujbelor sfinte, citind paginile unei cărți bune, văzându-l pe preotul din sat, ascultând glasul conștiinței, sau în alte asemenea împrejurări, elevii noștri au simțit că au fost aleși și au fost chemați; iar primul pas făcut pe drumul slujirii care „să aducă roadă” (cf. Ioan 15, 16) este făcut în această școală. De aceea fiecare zi de activitate didactică a celor care-i călăuzesc pe elevii seminariști aduce o mare responsabilitate; aceea de a lucra împreună cu cei care, mâine, vor transmite cuvântul lui Dumnezeu și pe Dumnezeu Însuși poporului pe care îl vor sluji”, a explicat arhid. prof. dr. Bogdan – Mihai Hrișcă.
Seminarul sucevean este o școală cu profil unic în județ, în care, după cum spune conducerea școlii, „încercăm să le oferim elevilor nu doar cunoștințe, și nici nu urmărim să formăm doar deprinderi, ci dorim să le punem la suflet elevilor un mod de viață, cea mai frumoasă viață, viața cea fericită, viața în Hristos. Suntem o școală, dar, ori de câte ori o altă generație de elevi finalizează cursurile, tindem să credem că suntem o familie”.