Comitetul de Urgență al Federației Române de Fotbal a stabilit modul de desfășurare a jocurilor de baraj pentru menținerea și promovarea în Liga a III-a, la sfârșitul acestui sezon. Într-o primă fază, echipele campioane județene ar vor participa la un meci de baraj, pe teren neutru, pe data de 12 mai.
Ulterior, se va mai susține un baraj pentru menţinerea/promovarea în Liga 3, între echipele calificate din turul anterior şi cele 21 de echipe care vor ocupa locurile retrogradabile (locurile 9-10 din fiecare serie plus cel mai slab loc 8 din cele zece serii) la finalul sezonului regular al competiţiei Ligii a III-a, sezonul 2020-2021. Datele de desfăşurare ale celor două manşe sunt 16 şi 23 mai 2021.
În plan teoretic lucrurile se prezintă așa, însă în mod practic, situația este mult mai complicată, în condițiile în care fotbalul amator este paralizat încă de la startul pandemiei și, în plus, data limită la care AJF-urile trebuie să transmită numele echipelor campioane județene este de 8 mai, ceea ce înseamnă mai puțin de o lună. Mai mult, dreptul de participare al echipelor din Liga a IV-a la barajul de menţinere/promovare se poate obține doar în situația în care cluburile respective vor participa la un sistem competițional de tip campionat cu un format de minim 4 echipe (care să înceapă şi să termine competiţia) şi un număr de minim 7 jocuri disputate de echipa calificată din partea judeţului respectiv.
Cele 42 de echipe desemnate de Asociațiile Județene de Fotbal vor fi împerecheate prin tragere la sorţi, fără a se ţine cont de criteriul geografic, pentru a disputa un tur preliminar constând într-un singur joc pe teren neutru, la o distanţă aproximativ egală între cele două echipe. Vor rezulta astfel 21 de echipe care se vor califica în Etapa a II-a.
În situaţia în care vor fi judeţe care nu vor putea îndeplini condiţiile minime de mai sus şi implicit nu vor putea desemna o participantă la Etapa I a barajului de menţinere/promovare, numărul meciurilor din această etapă se va reduce conform următoarelor principii:
- 1: dacă numărul de echipe desemnate de AJF-uri va fi mai mic sau egal cu 21, atunci turul preliminar nu se va mai disputa, urmând ca echipele desemnate să se califice direct în Etapa a II-a.
- 2: dacă numărul de echipe desemnate de AJF-uri va fi mai mare de 21, dar mai mic de 42, prin tragere la sorţi se va stabili un număr de jocuri astfel încât să rezulte un număr de 21 de echipe calificate în Etapa a II-a.
Exemplu: dacă vor fi 32 de echipe, atunci se vor trage la sorţi 11 meciuri (22 de echipe vor fi împerecheate fără a se ţine cont de criteriul geografic), iar cele 10 echipe rămase în urnă se vor califica direct în Etapa a II-a, alături de cele 11 câştigătoare ale turului preliminar.
În continuare, prin tragere la sorţi, echipele calificate din turul preliminar vor întâlni în dublă manşă echipele de pe locurile retrogradabile din Liga a III-a, sezonul 2020-2021.
Dacă numărul echipelor calificate din turul preliminar este mai mic de 21, acestea vor întâlni, în dublă manşă, acelaşi număr de echipe de pe locurile retrogradabile din Liga a III-a.
Exemplu: dacă vor fi 18 calificate, atunci ele se vor duela cu 18 echipe de pe locuri retrogradabile din Liga 3 (cele 10 ocupante ale ultimului loc din fiecare serie plus cele mai slabe 8 echipe de pe locul 9 din fiecare serie, desemnate pe baza punctelor acumulate în meciurile disputate cu locurile 1-8).
De asemenea, Federația Română de Fotbal specifică faptul că nu vor putea participa la barajele de promovare structurile sportive care nu dețin personalitate juridică și / sau Certificat de Identitate Sportivă eliberat de MTS.
Dacă în privința retrogradării din eșalonul al treilea situația echipelor sucevene este una clară, în condițiile în care atât Bucovina Rădăuți, cât și Foresta sau Șomuz Fălticeni ocupă poziții fruntașe și nu au nici un fel de emoție în acest sens, problema este mult mai delicată în ceea ce privește stabilirea unei reprezentante care să reprezinte județul la barajele pentru promovarea în Liga a III-a.
„Am primit și noi pe e-mail hotărârea Comitetului de Urgență al FRF. Am stabilit deja, pentru ziua de sâmbătă, o ședință cu reprezentanții cluburilor din Liga a IV-a. Abia atunci vom ști cu exactitate cum stăm, urmând să aflăm câte echipe doresc și pot să participe în campionat în aceste condiții. Timpul este foarte scurt până pe data de 8 mai, însă încercăm să ne organizăm cât mai repede posibil. Ideal ar fi să ne dea voie să disputăm turnee, pentru a putea câștiga timp, dar nu știu dacă acest lucru va fi posibil. Pe de altă parte salutăm decizia Ministerului Tineretului și Sportului, care a anunțat recent că va permite utilizarea testelor rapide în sportul amator, ceea ce reprezintă un mare pas înainte în deblocarea sportului de masă. Mai rămâne să primim și normele de aplicare a acestei hotărâri. În ce ne privește pe noi, la Suceava, intenționăm să dăm drumul tuturor competițiilor fotbalistice pe care le păstorim începând cu luna mai. Lucrăm la un proiect pilot care să ne permită să ne organizăm cât mai bine în sezonul viitor, în acest context pandemic”, a declarat Ciprian Anton, președintele Asociației Județene de Fotbal.