Credincioşii romano-catolici sărbătoresc duminică, 4 aprilie, Învierea lui Cristos, prilej cu care, în aceste zile, participă la slujbele din Săptămâna Patimilor, premergătoare Duminicii Învierii, cu respectarea regulilor sanitare impuse de pandemie: distanţare fizică, dezinfectarea mâinilor la intrare, purtarea măştii de protecţie.
Marţi, 30 martie, la ora 18:00: credincioșii au ocazia să se spovedească, în cadrul Sfintei Liturghii. Miercuri, 31 martie, de la ora 17:20, credincioşii catolici sunt aşteptaţi la „Calea Sfintei Cruci”, slujbă în limba română, după care, la ora 18:00, preotul va sta la dispoziţia celor care vor să se spovedească.
În Joia Mare, pe 1 aprilie, la ora 18:00, se va oficia Liturghia Cinei Domnului (pentru familie, mulţumire), adoraţie euharistică (copii, imediat după Liturghia de seară, la ora 19:00), tineri, la ora 20:00, toţi credincioşii, adorația comunității, în intervalul 20:00 – 21:00.
În Vinerea Mare, Vinerea Sfântă, 2 aprilie, zi de post şi abstinenţă, catolicii pot să se spovedească, între orele 8:00-12:00, 16:00-18:00, 19:00 – 20:00. La ora 18:00, în Biserica Romano-Catolică „Sfântul Ioan Nepomuk” din Suceava va avea loc Celebrarea Pătimirii Domnului, precedată, la ora 17:20, de Calea Sfintei Cruci, slujbă în limba romană.
· Liturghia Învierii începe sâmbătă, la ora 21:00
În Sâmbăta Sfântă sau Sâmbăta Învierii, 3 aprilie, vor continua spovedaniile, între orele 8:00-12:00 şi 16:00 – 18:00, iar la ora 21:00 va începe Vigilia Pascală - Liturghia Învierii (concelebrare), cu sfinţirea focului şi a Lumânării Pascale.
Lumina lui Cristos este simbolizată, conform tradiţiei, prin Lumânarea Pascală sau lumânarea de Paşti, confecţionată special, în fiecare an, având inscripţionată imaginea Învierii, semnele greceşti Alfa şi Omega, „Eu sunt Alfa şi Omega”, adică începutul şi sfârşitul, şi anul în curs, 2021.
Lumânarea Pascală va sta în biserică tot timpul anului şi este aprinsă mai ales la slujbele ce se oficiază pentru cei răposaţi.
În Duminica Învierii - Paștele, pe 4 aprilie, se va oficia, la ora 9:00, Liturghia la biserica catolică din cartierul sucevean Iţcani, la ora 9:00, Liturghie greco-catolică (Pr. Marius Chiriloaiei), la ora 11:00 se va oficia Liturghia solemnă parohială (pentru popor) la Biserica Romano-Catolică „Sfântul Ioan Nepomuk” Suceava, iar la ora 18:00 - Liturghia copiilor şi a tinerilor, tot la Biserica „Sfântul Ioan Nepomuk”.
Binecuvântarea alimentelor de Paşte se va face în Sâmbăta Sfântă sau „Vigilia Pascală”, pe 3 aprilie, după următorul program: la orele 9:00, 16:00 și după Sf. Liturghie de Înviere, la Biserica Romano-Catolică „Sfântul Ioan Nepomuk” Suceava, la ora 10:00 – Iţcani, la ora 16:00 – Mihoveni. Catolicii duc la sfinţit ouă roşii, care reprezintă viaţa. Pasca este tot o mâncare specifică Paştelui, simbolizând, oarecum, coroana de spini a lui Isus Cristos. De aceea se face în formă rotundă, partea marginală semănând cu coroana de spini, iar în mijloc se pune brânză, smântână, ciocolată etc. Credincioşii romano-catolici mai pregătesc pentru masa de Paşte cozonaci şi mâncăruri din carne de miel.
· În Noaptea de Paşti le este permisă credincioşilor catolici libera circulaţie până la ora 2.00
PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, a transmis, printr-o scrisoare circulară, preoţilor care slujesc în parohiile Diecezei de Iaşi, precizări referitoare la celebrările liturgice din Săptămâna Sfântă. „Ne mai despart doar câteva zile de celebrarea celor mai mari mistere ale credinţei noastre: pătimirea, moartea şi învierea Domnului nostru Isus Cristos. Misterul pascal al lui Cristos se află în centrul întregului an liturgic, deoarece reprezintă inima credinţei creştine şi izvorul bucuriei şi al speranţei noastre. Deoarece situaţia pe care o traversează ţara noastră şi lumea întreagă nu este deloc stabilă, am considerat oportun să vă scriu aceste rânduri, pentru ca adunările liturgice din bisericile noastre să nu fie lipsite de demnitatea pe care o impun misterele pe care le celebrăm, dar nici să nu reprezinte o ocazie care să pună în pericol siguranţa credincioşilor care participă”, a spus episcopul de Iaşi.
Celebrările pascale, a completat PS Iosif Păuleţ, vor fi organizate cu observarea recomandărilor amintite în repetate rânduri: distanţare fizică, dezinfectarea mâinilor la intrare, purtarea măştii de protecţie. PS Iosif Păuleţ a mai spus că „Vigilia Pascală se poate celebra anul acesta începând cu ora 19.00. Fiecare părinte paroh, în funcţie de situaţia locală, va stabili ora începerii celebrărilor. În Noaptea de Paşti le este permisă credincioşilor catolici libera circulaţie până la ora 2.00. Să trăim sărbătorile pascale cu simţăminte profunde de credinţă în suflet şi să ne lăsăm încurajaţi de Cristos, pentru ca şi noi, la rândul nostru, să-i putem încuraja pe cei care au nevoie de trecerea Domnului prin viaţa lor însetată de iubire şi de pace, pentru ca Isus să reverse asupra lor razele mângâietoare ale învierii sale”.