Parohiile Bosanci I și Cumpărătura din Protopopiatul Suceava II, împreună cu Școala Gimnazială Bosanci, au inițiat și realizat proiectul „Aștept să te întorci acasă”, în cadrul Concursului național catehetic ,,Biserica, familia românilor de pretutindeni”.
Din acest proiect au făcut parte copiii din grupele de cateheză ale celor două parohii, care au unul sau ambii părinți plecați în străinătate, dar și copii din Austria, Italia, Grecia și Belgia, originari din cele două localități, care sunt plecați cu părinții în străinătate.
Copiii au fost coordonați în acest proiect de pr. Ioan Bujorean de la Parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe” Bosanci, pr. Mihăiță-Dănuț Brahariu de la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” Cumpărătura, profesoara de religie Tamara Loredana Bujorean și învățătoarea Angela Brahariu.
Pr. Ioan Bujorean a spus că „noi, coordonatorii proiectului, în activitatea noastră de preoți și cadre didactice, am observat de nenumărate ori durerea acestor copii, faptul că stau departe de cei dragi. Chiar dacă există astăzi atâtea mijloace de comunicare, nimic nu poate înlocui mângâierea și îmbrățișarea mamei sau a tatălui. Durere și dor resimt și bunicii de aici care au nepoți în străinătate și de atâtea ori se gândesc dacă vor mai apuca să-și revadă și să-și îmbrățișeze nepoții. Acest proiect urmărește să întărească legăturile dintre membrii acelorași familii, dar care trăiesc la mare distanță unii de alții. Un alt obiectiv al proiectului este de a insufla acestor copii o mai mare dragoste față de Biserică, pentru a dobândi cât mai multe valori religios-morale, dar și atașament față de țara lor”.
· În așteptarea părinților, un dor imens în sufletul copiilor
Conform http://www.arhiepiscopiasucevei.ro/, copiii s-au întâlnit în carul proiectului atât fizic, în cele două biserici, cât și online, împreună cu cei din diaspora, pe platforma Zoom.
„La întâlnirea fizică din biserică a fost prezentat proiectul și s-a hotărât crearea unui obiect care să fie dăruit persoanei dragi aflate departe. Copiii au ales să creeze o cană de agheasmă personalizată cu un text scris de fiecare dintre ei și cu poza lor. Această alegere are multe semnificații. Bosâncenii au o mare evlavie față de agheasmă (ați auzit de crucea de gheață de la Bosanci de Bobotează), având mare grijă de felul cum o consumă, de locul sau vasul curat în care o păstrează. Și acel tată și acea mamă care vor avea această cană de agheasmă acolo, departe de casă, dimineața, când vor pleca la muncă, vor lua o gură de agheasmă și vor vedea mesajul scris de copil și imaginea lui. Fiecare copil a scris pe o foaie un text adresat persoanei dragi, texte foarte emoționante. Chiar dacă inițial intitulasem altfel proiectul, ceea ce au scris copiii ne-a făcut să-l numim <Aștept să te întorci acasă!>, tocmai pentru că asta își doresc ei din suflet cel mai mult”, a spus părintele Ioan Bujorean.
· Proiectul are și o latură filantropică
Organizatorii au explicat că proiectul are și o latură filantropică. Astfel, copiii au realizat mai multe căni de agheasmă având imprimate un frumos citat al Sf. Ioan Gură de Aur și poza bisericii lor (au făcut poze bisericii și a fost aleasă cea mai frumoasă pentru a fi imprimată pe cana de agheasmă), aceste căni urmând să fie vândute în biserică. „Toate veniturile urmând a fi folosite de copii în scop filantropic. Ei trebuie să învețe astfel să facă bine, să sară în ajutorul celor aflați în suferință. Toate cănile au fost sfințite în biserică. Aducem mulțumiri și sponsorilor care ne au sprijinit în derularea proiectului. În cadrul întâlnirilor online, unde au participat și copiii din diaspora, s-a pus accentul pe întărirea legăturii cu cei dragi. Cei din diaspora au povestit cum este viața lor acolo, cât este de greu cu restricțiile, foarte puțini având șansa să participe la slujbele bisericești. Coordonatorii au dat sfaturi duhovnicești copiilor, i-au îndemnat să-i poarte tot timpul în rugăciune pe cei dragi aflați departe. Ne bucurăm de entuziasmul acestor copii care fac parte din proiect, peste 30, și suntem siguri că se vor alătura și alții. Au această nevoie de a simți că sunt apreciați, că ceea ce fac este de folos, dar, în principal, au nevoie de dragoste, de comunicare, iar locul cel mai potrivit este biserica. Și noi, și ei, de aici și din diaspora, suntem membrii aceleiași familii, Biserica Ortodoxă”, a concluzionat părintele Ioan Bujorean.