Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a propus extinderea vacanței de primăvară, o vacanță care să înceapă pe 2 aprilie și să țină până pe 4 mai. Această vacanță a elevilor ar cuprinde perioada sărbătorilor pascale, fie că este vorba de Paștele catolic, care va avea loc pe 4 aprilie, fie că vorbim de Paștele ortodox, ce va avea loc pe 2 mai. Ministrul Educației a declarat: „Am propus o serie de modificări la structura anului școlar, modificări care au următoarele avantaje: propunând o vacanță de primăvară care să înceapă în data de 2 aprilie până în data de 4 mai, aceasta va cuprinde perioada sărbătorilor pascale, fie că vorbim de Paștele catolic în data de 4 aprilie, fie că vorbim de cel ortodox în data de 2 mai. Deci vacanța de primăvară prelungită cu trei săptămâni începând cu data de 2 aprilie până pe data de 4 mai. În așa fel, în perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectiva epidemiologică, va beneficia de o scădere a mobilității prin acordarea acestei vacanțe în tot sistemul de învățământ preuniversitar. Al doilea avantaj este acela că examenul național de bacalaureat se păstrează la datele planificate, se păstrează cu prezență fizică și se va derula între 28 iunie și 1 iulie, probele scrise. Singura diferență va fi aceea că vom echivala, ca și anul trecut, competențele, cu excepția celor din promoțiile anterioare care vor susține competențele digitale”.
Sorin Cîmpeanu a completat că un alt avantaj, în afară de derularea până pe 31 martie a simulărilor, în afară de păstrarea datelor pentru examenul de bacalaureat, „se regăsește în păstrarea datelor pentru evaluările la clasele a IV-a și a VI-a, evaluările la clasa a II-a urmând a fi programate în cursul lunii mai. De asemenea, vom acorda importanța cuvenită pretestărilor pentru PISA. Dezavantajul este că suntem nevoiți să decalăm examenul de Evaluare Națională, el se va derula în perioada 5 iulie – 8 iulie, urmând ca admiterea în liceu să se facă după data de 8 iulie”. Se păstrează toate datele inițiale pentru Titularizare și Definitivat, a mai declarat Sorin Cîmpeanu. În structura anului școlar erau prevăzute două vacanțe de câte o săptămână, în perioadele: vineri, 2 aprilie – duminică, 11 aprilie, și vineri, 30 aprilie – duminică, 9 mai.
· CNE: „Creșterea duratei vacanței de Paște la aproape o lună va conduce la apariția unei rupturi în procesul educațional”
Consiliul Național al Elevilor (CNE), prin președintele Rareș Voicu, transmite că decalarea Evaluării Naționale și creșterea duratei vacanței de Paște la aproape o lună va conduce la apariția unei rupturi în procesul educațional și în ritmul de învățare al fiecărui elev, fapt ce va avea consecințe dezastruoase asupra rezultatelor de la examenele naționale. „Este absurd să considerăm că factorii care conduc la necesitatea suspendării cursurilor (creșterea numărului de cazuri, nerespectarea măsurilor de protecție de către elevi și profesori, netestarea elevilor etc.) vor dispărea în decursul unei singure luni. Astfel, <tactica amânării> nu face altceva decât să tergiverseze în mod inutil inevitabilul. Având în vedere toate acestea, solicităm Ministerului Educației să ia, în mod transparent și alături de actorii din sistemul educațional, măsurile care se impun pentru a garanta bunul mers al procesului educațional din întreaga țară”, a declarat Rareș Voicu.