Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 mar 2021 - Anul XXVI, nr. 66 (7678)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Înșelăciunile online cu investiții ”profitabile” în bitcoin, la modă în rândul escrocilor

Duminică, 21 Martie 2021 (13:55:38)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O nouă modalitate de înșelăciune a fost pusă la punct de escroci. Popularitatea monedei virtuale bitcoin și faptul că aceasta este cotat la zeci de mii de dolari îi face pe infractori să se perfecționeze și să se orienteze și către această piață. Așa s-a ajuns ca diferite conturi de pe rețelele de socializare să fie ”sparte”. Înnumele titularilor au fost postate anunțuri de reclamă ale unor brokeri ce ”ajutau” la efectuarea unor investiții profitabile în bitcoin și la tranzacționarea criptografelor valutare. Aceste atacuri de phishing vizează persoane cu notorietate și de încredere, cum ar fi profesori, directori unități de învățământ etc, iar pentru a fi mai convingători, escrocii precizau faptul că au fost câștigate sume mari și astfel, îndemnau prietenii virtuali să facă astfel de tranzacții.

Fără a oferi un nume, polițiștii au oferit și un exemplu: ”Persoane de încredere în rândul tinerilor au  recepționat un e-mail de la ceea ce părea a fi o cunoscută companie care oferă servicii de e-mail (o clonă a serviciului de e-mail respectiv, care avea denumirea foarte asemănătoare). Mail-ul avea următorul conținut: <,Am observat că recent ați solicitat din greșeală să vă dezactivați contul de e-mail. Dacă știți că nu ați făcut această solicitare, chiar acum aici, faceți click pentru a anula dezactivarea. În caz contrar, e-mailul dvs. va fi blocat în 48 de ore>. Persoana vătămată s-a conformat e-mailului și a accesat fără să realizeze pagina de phishing, unde a încărcat adresa de e-mail și parola aferentă. Astfel, autorii fiind în posesia contului de e-mail au avut posibilitatea să acceseze contul respectivei rețele de socializare creat prin intermediul adresei e-mail și să modifice toate datele de recuperare a contului, astfel victima fiind în imposibilitatea de a-și mai accesa contul din rețeaua de socializare. Ulterior, în numele victimei s-au realizat mai multe postări privind investiții presupus profitabile în bitcoin și în tranzacționarea criptografelor valutare”.

Ulterior, după ce așa zisul titular arăta că este interesat de asemenea investiții, urmau discuții în numele victimei  pe chat, după care era preluată de un broker care urma să indice toți pașii de parcurs pentru a avea câștiguri profitabile în urma invetițiilor realizate. Discuțiile cu broker-ul erau pe chat-ul rețelei de socializare sau pe un număr de telefon din străinătate, despre depunerea banilor, transformarea acestora în criptomonede și conturile create în acest sens.

Apoi suma de bani (criptomonede) din cont ”creștea” exponențial chiar și de 20 de ori mai mult, iar pentru o eventuală retragere era necesară o nouă depunere cu o sumă mai mare. Prin acest mecanism victima era stimulată să se conformeze și să depună în continuare bani, conform indicațiilor primite. Victima realizează abia ulterior că este înșelată, mai exact când nu reușește să facă retrageri din cont.

Pentru a evita astfel de evenimente neplăcute, polițiștii suceveni au o serie de recomandări:

  • Toate setările privind confidențialitatea contului (adresei de e-mail) și schimbarea parolei trebuie să le faceți direct din cont, nu în urma accesării vreunui link!
  • Fiți foarte atenți la denumirea paginii de internet  pe care o accesați! De cele mai multe ori, paginile clonate au o denumire asemănătoare, dar nu identică cu cea originală. Fie lipsește o literă, fie apare o cratimă în plus, orice detaliu contează!
  • Dacă doriți să faceți investiții în criptomonede sau tranzacții cu criptografe valutare, trebuie să vă documentați temeinic înainte, din surse sigure și NU în urma unor recomandări primite pe rețelele de socializare!
  • Atunci când constatați existența unui cont fals/cont spart, raportați-l pe respectiva rețea de socializare pentru a fi închis.
  • Dacă ați fost victima unei astfel de fapte, anunțați cea mai apropiată unitate de poliție!
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Înșelăciunile online cu investiții ”profitabile” în bitcoin, la modă în rândul escrocilor.
 Vizualizări articol: 2288 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Înșelăciunile online cu investiții ”profitabile” în bitcoin, la modă în rândul escrocilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei