Mircea Constantin Sudureac, din Ipotești, agentul de pază, angajat al unei firme de pază și securitate, care-și desfășoară activitatea la sediul RAR Suceava, a primit joi noi interdicții din partea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție. Bărbatului, care este cercetat sub control judiciar așa cum au stabilit instanțele de judecată, i s-a interzis să-și practice meseria de agent de pază la sediul RAR. De asemenea, el nu are voie să comunice direct sau indirect cu suspecți/inculpați, precum și cu alte persoane care activează în cadrul RAR Suceava.
Procurorii DNA Suceava i-au atras atenția lui Mircea Constantin Sudureac că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Bărbatul este pus sub acuzare pentru trafic de influență, complicitate la luare de mită și complicitate la trafic de influență. Acesta facilita omologarea rapidă a autoturismelor, tot printr-un angajat RAR.
Printre altele, Mircea Constantin Sudureac ar fi pretins de la un investigator sub acoperire autorizat în cauză suma de 150 de euro și 50 de lei, în schimbul promisiunii că-i va obține o programare peste rând, la RAR, a unui autoturism. În noiembrie 2018, acesta a primit de la investigatorul sub acoperire suma de 800 de lei, în schimbul facilitării programării la RAR Suceava, mai devreme, a respectivului autoturism. Din anchetă rezultă că din această sumă 150 de euro erau pentru funcționarul RAR care ar fi facilitat programarea, iar 100 de lei erau partea paznicului.
În acest dosar este cercetat și Eugen Caulea, din Fălticeni, pe numele căruia a fost emis mandat de arestare pentru 30 de zile. Acesta a fost reținut în data de 9 martie pentru 13 infracțiuni de trafic de influență și două de instigare la dare de mită.
La diferite intervale, în anii 2017, 2018 și pe 27 august 2020, acesta, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, ar fi pretins și primit de la 13 posesori de autoturisme diverse sume de bani, în total 1.050 de euro și 5.850 de lei, în schimbul promisiunii că le va facilita omologarea și înmatricularea rapidă, fără programare, inclusiv în pofida unor neconformități tehnice constatate. Procurorii DNA arată că acesta lăsa să se înțeleagă că are influență pe lângă funcționari publici din cadrul Registrului Auto Român Suceava și al Serviciului de Permise și Înmatriculări Suceava, promisiuni ce au fost aduse la îndeplinire, indiciu că avea într-adevăr legătură și cu funcționari publici.
Procurorii DNA au exemplificat un caz din august 2019, când inculpatul a determinat o persoană să-i remită bani unui inginer din cadrul RAR, care a omologat ulterior un vehicul care avea anvelopele neconforme.
În alt caz, în anul 2018, inculpatul ar fi sprijinit o persoană în vederea obținerii omologării unei autoutilitare marca Mercedes Sprinter, al cărei motor era defect și, de asemenea, prezenta și alte neconformități, prin aceea că i-a intermediat legătura cu un inginer RAR Suceava care i-a verificat vehiculul. Și în acest caz se face trimitere la o sumă de bani ajunsă la un inginer RAR.