Mai mult de jumătate dintre sucevenii care au avut programare la vaccinare cu vaccin Oxford-AstraZeneca pentru ultimele zile s-au prezentat pentru administrarea vaccinului anti-Covid, în ciuda discuțiilor în jurul acestui ser, pe plan național și internațional. Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Suceava, Gabriela Băncilă, a declarat că în data de 14 martie, din 170 de persoane care erau programate pentru vaccinare cu AstraZeneca, s-au vaccinat 92, iar în data de 15 martie, din 212 programați s-au vaccinat 120. Gabriela Băncilă a arătat că în data de 12 martie, a doua zi după ce România a indisponibilizat dozele rămase din lotul de vaccin ABV 2856, din 95 de suceveni programați s-au prezentat pentru vaccinare 39.
Pentru data de 16 martie sunt înscriși pentru vaccinare cu Oxford-AstraZeneca 196 de suceveni.
Reamintim că România a decis, în 15 martie, să continue vaccinarea cu serul produs de concernul suedez AstraZeneca în colaborare cu universitatea britanică Oxford. În același timp, mai multe state europene, printre care Germania, Franța, Italia, Spania, Portugalia, Slovenia, Cipru, Austria, Estonia, Lituania, Danemarca, Norvegia, Islanda, Italia, Olanda, Irlanda, Bulgaria, Letonia au anunțat că suspendă temporar vaccinarea cu AstraZeneca, „ca măsură de precauţie”, cel puțin până la 18 martie, când se întrunește Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru a prezenta rezultatele unei examinări asupra vaccinului AstraZeneca, după raportarea mai multor cazuri de tromboze în rândul celor vaccinați cu acest ser.
Tot luni, Fondul suveran rus (RDIF) a anunţat că s-a ajuns la acorduri pentru producerea vaccinului anti-Covid-19 Sputnik V „cu societăţi din Italia, Spania, Franţa şi Germania", în aşteptarea omologării acestuia în Uniunea Europeană, conform AFP și Agerpres. Sursele citate au mai arătat că Șeful fondului, Kirill Dmitriev, a declarat că Rusia este pregătită „să lanseze aprovizionarea statelor membre UE care autorizează Sputnik V în mod independent” faţă de EMA.