La începutul lunii martie, când natura renaște și sunt multiple motive de sărbătoare, membrii Rotary Club Suceava Cetate au revenit la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Suceava și au oferit comunității locale un altfel de mărțișor.
“Donarea de sânge este un act voluntar, unanim și plin de încărcătură civică pe care o persoană sănătoasă îl poate face. De aceea am revenit pentru a treia oară și am donat un pic de timp și câte o punguță de sânge pentru ca viața semenilor noștri aflați în nevoie să continue în condiții mai bune. Suntem conștienți că elementele sanguine de la un singur donator pot ajuta până la trei pacienți, iar acest lucru ne motivează să venim cu regularitate la centrul de transfuzie și să dăruim speranță la viață. Acest gest este un altfel de mărțișor pe care membrii clubului nostru îl oferă celor aflați în nevoie”, a spus Vasile Varvaroi, președintele clubului.
“De ce să donez sânge? Nu e periculos pentru sănătatea mea? Care sunt beneficiile mele?” - sunt câteva dintre întrebările care pot apărea atunci când te afli în ipostaza de a dona. Fie că ești nevoit să donezi la rugămintea unei persoane foarte apropiate sau poate că te gândești să donezi pentru că în comunitatea locală există apeluri pentru pacienți aflați în situații critice, este important să știi că actul de a dona sânge aduce beneficii atât pacienților, cât și donatorului.
Cât despre riscurile și beneficiile donării de sânge, ne lămurește dr. Maria Pilat, directorul Centrului Județean de Transfuzie Sanguină Suceava:
„Pentru donator, nu există niciun risc. Organismul are în permanent o rezervă de circa 300-400 ml de sânge și o capacitate de a reface rapid sângele donat. În procesul de recoltare folosim doar consumabile și echipamente medicale cu unică folosință. Donatorul beneficiază întotdeauna de un control medical și o serie de analize de sânge. Donarea regulată reîmprospătează sângele și întărește sistemul imunitar. Se reglează astfel nivelul mărit al trigliceridelor și colesterolului, se diminuează riscul de paralizie și AVC cu 30%, iar rezistența organismului la eventuale șocuri hemoragice crește în timp”.
După acțiunea de donare, dr. Mihai Jr. Crețeanu, membru al clubului, a precizat că “la Rotary Club Suceava Cetate ne propunem să încurajăm semenii noștri să participe activ la salvarea de vieți prin donarea de sânge. Acțiunea de la începutul lunii martie conturează un proiect mai amplu al clubului nostru prin care urmărim să informăm comunitatea suceveană despre importanța donării de sânge și impactul pozitiv pe care îl are acest gest atât la nivel de individ, cât și de comunitate”.
Gestul de a dona recurent sânge este unul firesc în rândul membrilor RCSC. “Până la urmă, nu trebuie să fii forțat de împrejurări să donezi, ci să fii conștient că a face bine în jurul tău, ori de câte ori poți, înseamnă să ajuți la progresul comunității locale. Picătură cu picătură devenim tot mai buni și mai sănătoși în fiecare zi!” spune dr. Liviu Trifina, donator și membru al clubului.
Dacă dorești să donezi sânge o poți face la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Suceava, de luni până vineri, între orele 8:00 și 13:30.
De asemenea, pacienții vindecați de COVID-19 pot dona plasmă pentru a salva viețile celor care luptă cu acest virus și sunt în stare critică în secțiile de ATI. Personalul centrului respectă cu rigurozitate normele de igienă și de prevenire a infecției cu COVID-19. Împreună putem salva vieți!