Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat, din păcate, în județul nostru. Este vorba de o gospodărie de la marginea satului Rotopănești, comuna Horodniceni, în care erau crescuți 11 porci. Animalele au fost eutanasiate în condiții de siguranță după ce s-a confirmat prezența virusului, în urma probelor recoltate de personalul veterinar specializat. Având în vedere cum este amplasată crescătoria, la marginea pădurii, este aproape cert că virusul a venit din mediul silvatic, de la porcii mistreți. De altfel, crescătorul de porci a precizat că o haită de câini care circulă prin pădurea din apropierea casei a dat târcoale frecvent gospodăriei sale.
Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, Sorin Mihai Voloșeniuc, a declarat că localnicul din Rotopănești a anunțat la timp simptomele de boală apărute la porci, astfel că se pot lua măsuri imediate, fiind instaurată zona de protecție și cea de supraveghere.
Medicii veterinari vor începe imediat supravegherea clinică a tuturor porcilor din zona de focar. Totodată, se va face o inventariere a acestora, iar crescătorii vor fi instruiți cu privire la ce trebuie să facă pentru un efort comun în combaterea virusului.
Sorin Mihai Voloșeniuc a subliniat cât de important este ca oamenii care cresc porci să anunțe din timp dacă animalele dau semne de boală. Cei care anunță din timp că au apărut simptome de boală, adică atunci când porcul este încă în viață, sunt despăgubiți ulterior de Statul Român.
Primul simptom important este că animalul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Atunci când porcul devine dezinteresat total de hrană, deja este foarte probabil să aibă pestă porcină africană.
Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome. Din păcate, nu există tratament, iar cel puțin la porcii domestici rata de mortalitate este de 100%.
Acest nou caz vine după ce DSVSA Suceava reușise să închidă majoritatea focarelor de pestă porcină africană la porcul domestic. Opt focare au fost închise după ce aproape 600 de probe recoltate de la porcii domestici din zonele de protecție a focarelor au ieșit integral negative. Alte trei focare, două la Marginea și unul la Sucevița, sunt în curs de închidere.
În județ sunt declarate trei focare la mistreț, unul mai vechi la Vatra Dornei și două mai recente, la Pătrăuți și la Valea Poienii – Dolhasca.
De altfel, principalul rezervor al virusului este fără îndoială zona silvatică, unde mulți dintre mistreți sunt infectați. La mistreții cu pestă porcină africană, rata de mortalitate este ceva mai redusă decât la porcul domestic.