Noul sistem informațional integrat de urmărire a materialului lemnos - SUMAL 2.0 - a început să fie utilizat cu succes în depistarea neregulilor din domeniul silvic.
După ce au lăsat o perioadă de “acomodare”, de o lună de zile, delegații Gărzii Forestiere Suceava sprijiniți de lucrători din cadrul IPJ Suceava au efectuat verificări folosind mecanismele disponibile de control, respectiv aplicația mobilă SUMAL 2.0 Control.
„În urma interogării sistemului, au fost constatate abateri grave de la normele silvice specifice la un operator din raza județului Suceava, fiind aplicate sancțiuni în valoare de 15.000 lei, iar complementar s-a dispus confiscarea fizică a cantității de 93 mc lemn rotund rășinoase”, a precizat inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel.
Tot în această perioadă s-au desfăşurat şi alte acţiuni de control de către Garda Forestieră Suceava în colaborare cu IPJ Suceava, fiind verificate aspecte printre care amintim:
- existenţa stocurilor de material lemnos din depozitele primare, în concordanţă cu documentele electronice care atestă proveniența respectivelor volume;
- modul de emitere/generare a documentelor aferente transporturilor de materiale lemnoase de la locul de recoltare, corectitudinea acestora, modul de raportare a datelor în programele informatice specifice;
- existenţa şi corectitudinea informațiilor furnizate în programul informatic, pentru materialul lemnos expediat/transportat/recepționat.
Începând din data de 30 ianuarie 2021 au intrat în vigoare noile prevederi ale Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase(…), aprobate de HOTĂRÂRE nr. 497 din 25 iunie 2020.
Garda Forestiera Suceava, reprezentantul Autorității Publice Centrale în Teritoriu, asigură implementarea noului sistem informațional integrat de urmărire a materialului lemnos - SUMAL 2.0.
“Garda Forestieră Suceava vine în sprijinul operatorilor care activează în sfera specifică domeniului forestier, prin implementarea unor măsuri de consultanță oferite prin serviciul de CALL CENTER, pe durata întregii săptămâni, inclusiv sâmbătă și duminică.
Prin acest serviciu a fost oferit sprijin tehnic de specialitate operatorilor economici cât și transportatorilor de materiale lemnoase.
În continuare Garda Forestieră Suceava va proceda la monitorizare și control, în vederea prevenirii exploatării și transportului ilegal de lemn, atât pe cuprinsul pădurii cât și pe drumurile publice, în cooperare și cu alte instituții de control ale statului”, a adăugat Mihai Gășpărel.
Noul sistem SUMAL 2.0 asigură debirocratizarea operatorilor din domeniu, dar totodată este și un instrument eficient de control și urmărire a trasabilității materialelor lemnoase.