Direcția de Sănătate Publică Suceava a transmis, marți, un comunicat de presă referitor la cazul suceveanului din Marginea, infectat cu tulpina britanică de SARS-CoV2, din care reiese că, pe perioada carantinei, soția și cei trei copii ai bărbatului au prezentat „ușoare simptome care s-au remis sub tratamentul recomandat, cu evoluție clinică favorabilă”. Răspunsul DSP la întrebarea noatră, de ce membrii familiei, care au fost contacți direcți, nu au fost testați RT-PCR, având în vedere istoricul de călătorie în Marea Britanie și riscul de infecție cu tulpina britanică a noului coronavirus, a fost că „rezultatul probei trimise pentru secvențiere genetică la Institutul Cantacuzino a venit la DSP Suceava după încheierea perioadei de carantinare a familiei, pe data de 25 ianuarie a.c. și nu se mai justifica testarea”.
Testarea soției și copiilor poate s-ar fi justificat, totuși, în opinia noastră, din data de 14 ianuarie, când probele bărbatului suspect de infectare cu noua tulpină au fost trimise la Institutul Cantacuzino și la laboratorul Universității „Ștefan cel Mare” pentru secvențiere genomică, însă specialiștii de la DSP au apreciat că nu.
În comunicatul remis marți, DSP arată că după sosirea bărbatului în țară, în 5 ianuarie a.c., a emis decizia de carantinare a bărbatului, care locuiește în Marginea, iar „persoana în cauză se carantinează împreună cu familia sa (soția și 3 copii)”. DSP precizează că în data de 9 ianuarie bărbatul s-a prezentat la Spitalul Municipal Rădăuți, unde a fost testat cu test rapid și investigat radiologic, cu imagine sugestivă pentru infecție SARS-Cov2, după care a fost dirijat către Spitalul Județean de Urgență Suceava. „A fost testat RT-PCR pe data de 13 ianuarie a.c., iar pe data de 14 ianuarie o probă a fost trimisă la Institutul Cantacuzino, pentru secvențiere genetică, rezultatul confirmând prezența unei tulpini de SARS-CoV2/B.1.1.7”, se arată în comunicat.
De asemenea, DSP informează că evoluția bolii a fost „lent favorabilă”, sub tratament simptomatic și sursă de oxigen, ca urmare pacientul a fost externat la cerere pe data de 22 ianuarie a.c. „Pe data de 24 ianuarie a.c. pacientul solicită ambulanța și se reinternează la Spitalul Județean Suceava pentru investigare și tratament afecțiune noncovid. DSP Suceava a efectuat în data de 12 ianuarie a.c. ancheta epidemiologică și a identificat 4 contacți familiali, care au primit decizii de carantină la domiciliu, 14 zile, fiind urmăriți clinic de către medicul de familie, cu ușoare simptome care s-au remis sub tratamentul recomandat, cu evoluție clinică favorabilă”, precizează comunicatul.
Conform informațiilor noastre, bărbatul este internat în secția Boli Infecțioase a spitalului, deci în sectorul Covid, și are nevoie de aport de oxigen.