luni, 25 ian 2021 - Anul XXVI, nr. 19 (7631)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Un prim caz al noii variante britanice a tulpinii SARS-CoV-2, identificat la Suceava

Luni, 25 Ianuarie 2021 (16:14:46)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Varianta de coronavirus depistată inițial în Marea Britanie și denumit B.1.1.7, caracterizată printr-o transmisibilitate crescută, a fost identificată la Suceava în urma secvențierilor efectuate la Universitatea „Ștefan cel Mare”. Proba biologică în care a fost identificată noua variantă a virusului a fost recoltată la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava și provine de la un pacient în vârstă de 38 de ani, întors recent din Marea Britanie.

Conform purtătorului de cuvânt al Spitalului de Urgență Suceava, dr. Dan Teodorovici, pacientul a fost transferat la Spitalul Judeţean de la Spitalul Siret datorită agravării stării generale, având nevoie de oxigen.

La Spitalul Judeţean, pacientul a stat internat de pe 11 până pe 22 ianuarie, când a solicitat să fie externat şi să stea în izolare la domiciliu. Acesta a dezvoltat o formă medie de COVID, fiind externat în stare bună.

Duminică seară s-a prezentat din nou la spital pentru dureri abdominale şi a fost reinternat în sectorul Covid.

Pentru secvențierea acestei noi tulpini s-au folosit 20 de probe care au fost analizate în ultima săptămână în cadrul Laboratorului de Metagenomică și Biologie Moleculară al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, probele provenind de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova și Spitalul Județean de Urgență Suceava.

 

Mutații genetice care cresc rata de transmitere a virusului

Specialiștii au constatat astfel că proba menționată prezintă mutațiile înregistrate la nivelul a 4 proteine, și anume ORF1ab, S, ORF8 şi N. Aceste mutații sunt caracteristice noii tulpini SARS-CoV-2, denumită varianta B1.1.7, 20I/501Y.V1 sau VOC 20201/01. În mod adițional s-au mai înregistrat 11 alte mutații, distribuite în cadrul acelorași 4 gene.

Cea mai importantă dintre mutațiile suferite o reprezintă mutația N501Y, a proteinei Spike (S), responsabilă de atașarea de celulele gazdei potențial infectate și care, conform studiilor, conferă o mai mare transmisibilitate a virusului. De asemenea, este prezentă mutația del69_70 HV, care poate determina rezultate echivoce sau chiar fals-negative la anumite tipuri de teste de diagnostic PCR. Din păcate, cele două aspecte pot conduce, indirect, la o rată mai mare de transmitere a virusului, datorate liberei circulații a persoanelor infectate, dar cu răspuns fals-negativ la test.

Celelalte 19 probe neasociate ale tulpinii britanice vor fi analizate în continuare, pentru a stabili prezența mutațiilor caracteristice altor noii variante, precum cele identificate recent ca provenind din Africa de Sud și Brazilia, ce se consideră a avea, de asemenea, un grad mai mare de transmisibilitate. Vor fi analizate în același timp, în mod independent, toate mutațiile înregistrate în probele secvențiate, din punctul de vedere al impactului epidemiologic pe care ar putea să-l aibă.

 

Cele mai multe dintre probele secvențiate, realizate în cadrul USV

Aceste secvențe obținute vor fi încărcate în bazele internaționale de date, pentru a se stabili potențialele rute de transmisie, precum și legătura cu alte tulpini, la nivel mondial. Încărcarea secvențelor în astfel de baze de date permite cercetătorilor din întreaga lume evaluarea mai precisă a circulației virusului pe glob și monitorizarea acelor variante potențial mai periculoase.

La momentul actual, în principala bază internațională de secvențe SARS-CoV-2, GISAID www.gisaid.org, se află înregistrate 159 de secvențe originare din România, care au satisfăcut standardele de calitate impuse pentru indexare. Dintre acestea, 62 de probe au fost secvențiate la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, 29 la Institutul National de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București, 27 la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino" din București și 1 la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie Bucureşti, alte 40 de probe recoltate de la pacienți din România fiind secvențiate în laboratoare din străinătate.

 

Comisia Europeană impune o creștere a numărului de secvențieri efectuate

Printr-un mesaj transmis de Comisia Europeană, s-a recomandat țărilor europene să își înnoiască strategiile de testare pentru a răspunde noilor tulpini și să crească urgent secvenţierea genomică cel puţin până la 5%, preferabil până la 10% din rezultatele pozitive. Aceasta ar însemna efectuarea unui număr între 5.000 și 10.000 de secvențieri pe lună în România.

La Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava se pot secvenția lunar aproximativ 500 de probe, în condițiile în care sunt furnizate consumabilele necesare și este asigurată dublarea personalului specializat al laboratorului, costurile consumabilelor necesare per probă pentru tehnologia de secvențiere folosită de USV situându-se sub 1.000 lei. 

Activitatea curentă de secvențiere din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava este parțial finanțată de Ministerul Educației și Cercetării, prin proiectul cu numărul PN-III-P2-2.1-SOL-2020-0142 coordonat de prof. univ. dr. Mihai Covașă, coordonarea științifică în cadrul componentelor biologică, bioinformatică și medicală fiind asigurată de şef lucr. dr. biolog Andrei Lobiuc, prof.univ.dr. Mihai Dimian și şef lucrări dr. medic Olga Căliman-Sturdza,

în strânsă colaborare cu Laboratorul de Diagnostic Molecular și Secția de Boli Infecțioase ale Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, coordonate de şef lucrări dr. Roxana Filip și, respectiv, dr. Monica Terteliu.

Alături de Ministerul Educației și Cercetării, instituțiile partenere în acest proiect sunt Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara - echipă coordonată de către  prof. dr. Cătălin Marian, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara - echipă coordonată de către prof. dr. Cristian Oancea, Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță” Cluj-Napoca - echipă coordonată de către C.S. Ovidiu Bălăcescu și Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova - echipă coordonată de către prof. dr. Mihai Ioana.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un prim caz al noii variante britanice a tulpinii SARS-CoV-2, identificat la Suceava.
 Vizualizări articol: 3490 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Un prim caz al noii variante britanice a tulpinii SARS-CoV-2, identificat la Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei