Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au solicitat, iar un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul Suceava a admis propunerea de prelungire a măsurii arestului la domiciliu față de două persoane din dosarele care privesc faptele de corupție de la Serviciul Permise și Înmatriculări. Magistratul a prelungit cu încă 30 de zile măsura arestului la domiciliu luată la final de decembrie față de ofițerul Mihail Martin, de la Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Suceava, dar și față de comisarul-șef Radu-Ionuț Obreja, fostul șef al Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava. Decizia de luni pronunțată de Tribunalul Suceava nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.
Dacă ofițerul Mihail Martin a părăsit arestul IPJ Suceava încă de acum aproape o lună, nu același lucru se poate spune și despre comisarul-șef Radu Obreja. Acesta se află în continuare după gratii pentru că are mandat de arestare în dosarul șpăgilor pentru fraudarea examenelor pentru obținerea permiselor de conducere.
Mihail Martin este cercetat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție Suceava pentru că ar fi asigurat protecție juridică activității infracționale de corupție derulată la nivelul serviciului de permise (SPCRPCÎV) Suceava, structură al cărei exponent era Radu Ionuț Obreja.
”Protecția juridică, asigurată de ofițerul DGA pe parcursul anului 2020, ar fi constat în divulgarea, fără drept, a unor informații la care avusese acces în virtutea atribuțiilor, informații menite să îl favorizeze pe Obreja Radu Ionuț, șeful Compartimentului permise Suceava și pe complicii săi. Concret:
- l-ar fi informat pe șeful Compartimentului permise despre autorizarea a cinci investigatori sub acoperire într-un dosar penal în care acesta din urmă era vizat de procurorii anticorupție.
- i-ar fi oferit date despre pregătirea unei acțiuni de constatare în flagrant a unei infracțiuni de corupție,
- l-ar fi informat despre autorizarea unor măsuri de supraveghere tehnică și stadiul cercetărilor într-un dosar penal în care șeful Compartimentului permise și complicii săi erau vizați de procurorii anticorupție
- i-ar fi transmis informații legate de un apel telefonic TELVERDE primit de DGA Suceava, ce conținea date concrete despre comiterea unor activități infracționale de corupție în legătură cu obținerea permisului de conducere. Devoalarea acelor informații ar fi modificat conduita persoanei denunțate, ceea ce a îngreunat tragerea la răspundere.
La data de 18 august 2020, ofițerul de poliție Martin Mihail ar fi pretins, printr-un intermediar, de la șeful Compartimentului Permise Obreja Radu Ionuț, un autoturism de teren, iar la data de 8 noiembrie 2020 ar fi și primit autoturismul, cu titlu gratuit, în schimbul omisiunii sesizării din oficiu și furnizarea unor informații nedestinate publicității cunoscute în virtutea atribuțiilor de serviciu. Conduita ofițerului i-ar fi pus la adăpost pe șeful compartimentului permise și pe complicii săi de o eventuală răspundere penală pentru activitatea infracțională de corupție desfășurată în legătură cu permisele de conducere”, se arăta în comunicatul DNA Suceava.