Un bărbat în vârstă de 43 de ani, din Ulma, a fost ridicat de la domiciliu de polițiști joi, în baza unei condamnări definitive la o pedeapsă de 3 ani și 6 luni de închisoare, într-un dosar în care a fost judecat pentru infracțiunile de trafic de migranți și constituire de grup infracțional organizat. În baza mandatului, Traian Torac a fost transportat, sub escortă, la Penitenciarul Botoșani, în vederea executării pedepsei.
Procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava, au acţionat împotriva unor suceveni despre care existau date şi informaţii că, în perioada martie-septembrie 2019, au fost implicaţi direct în trecerea pe teritoriul judeţului nostru a şapte grupuri frauduloase de migranţi, totalizând peste 20 de oameni din Bangladesh, India sau Pakistan. Cu prilejul declanșării anchetei, trei dintre inculpați au și fost arestați, iar ulterior cercetați în libertate. Este vorba de Traian Torac, Răzvan-Vasile Curaciuc şi Anişoara Herţar.
Mecanismul grupării era destul de bine pus la punct, rezultă din cercetări: un cetăţean ucrainean neidentificat se ocupa de racolarea şi preluarea unor grupuri de migranţi de pe teritoriul Ucrainei, pe care îi transporta până la frontiera adiacentă comunelor Brodina şi Ulma.
Aici, un alt ucrainean îi îndruma şi călăuzea peste frontiera verde, iar în cursul nopţii îi transfera lui Traian Torac, care la rândul său îi călăuzea şi îndruma pe o porţiune din traseu, după care erau preluaţi de un alt complice. În acest timp, Răzvan Vasile Curaciuc și soția acestuia supravegheau teritoriul şi căile de comunicaţie, pentru a observa şi transmite date referitoare la prezenţa sau poziţionarea în zonă a patrulelor de poliţie de frontieră.
Din anchetă mai rezultă că migranţii erau transportaţi apoi de către Traian Torac şi Anişoara Henţar până la o locaţie din Brodina, unde erau adăpostiţi pentru scurte perioade de timp.
Cei implicați în afacere transportau migranţii folosind două autoturisme, din care unul cu rol de antemergător, până în Rădăuţi sau Suceava. De aici, migranţii trebuiau să se deplaseze pe cont propriu către zone de vest ale ţării, pentru a li se organiza ieşirea în mod ilegal din România către Ungaria.
Ceilalți inculpați din dosar au scăpat cu pedepse suspendate sub supraveghere.