Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 dec 2020 - Anul XXV, nr. 286 (7591)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ce trebuie să faci pentru a primi urna mobilă, dacă ești în carantină sau izolare din cauza Covid

Vineri, 4 Decembrie 2020 (15:39:47)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Alegătorii care sunt în izolare sau în carantină la domiciliu pe motiv că sunt diagnosticați cu Covid-19 sau sunt contacți direcți ai unor persoane diagnosticate și doresc să voteze duminică, la alegerile parlamentare, trebuie să facă cerere pentru urna mobilă. Conform Deciziei nr. 91 din 27 noiembrie 2020 a Biroului Electoral Central, cererea trebuie să fie însoțită obligatoriu de decizia de carantinare emisă de DSP sau, în cazul celor pozitivi, aflați în izolare la domiciliu, de biletul de externare din spital, care confirmă diagnosticul și recomandarea de izolare, sau de decizia de izolare emisă de DSP sau de rezultatul testării RT PCR cu rezultat pozitiv din ultimele 14 zile. Decizia BEC prevede însă că în cazul în care persoana respectivă nu are decizia de izolare sau de carantină, aceasta poate transmite „prin orice mijloace”, către birourile electorale de circumscripție, cerere pentru emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul urnei speciale.

Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Gabriela Băncilă, a precizat, vineri, că toate persoanele cu rezultat pozitiv la testarea RT PCR sunt automat incluse în baza de date a DSP, astfel că există evidența celor aflați în izolare și a contacților direcți ai celor pozitivi. Persoanele care afirmă că s-au izolat deoarece suspectează că s-au infectat, dar nu au fost testate și nici nu figurează în evidențele DSP în calitate de contacți direcți ai persoanelor confirmate pozitiv, nu pot primi de la DSP un document care să le ateste carantina/izolarea, a subliniat Gabriela Băncilă. Până vineri la amiază au fost solicitate Direcției de Sănătate Publică 8 decizii, dintre care 6 de izolare, pentru persoane confirmate pozitiv, și două de carantină pentru contacți direcți. Gabriela Băncilă a precizat că pentru toate cele 8 persoane deciziile de izolare/carantinare erau transmise atât titularilor, cât și medicilor de familie ai acestora, din ultimele zile ale lunii noiembrie sau până în 3 decembrie, astfel încât cei care au solicitat urna mobilă le aveau deja.

Cererile de vot cu urna mobilă, împreună cu documentele doveditoare, pot fi depuse până în data de 4 decembrie, iar acestea vor fi transmise, prin intermediul Prefecturii, până cel mai târziu pe 6 decembrie, ora 10.00, biroului electoral de circumscripție cel mai apropiat de imobilul la care s-a solicitat urna mobilă.

 

·        Cu cererea de urnă mobilă, documente referitoare la starea de sănătate a alegătorului ajung la reprezentanții unor partide politice

În cazul în care nu are documentele doveditoare că este în carantină sau izolare din cauza Covid-19, alegătorul declară „pe propria răspundere”, în cererea pentru emiterea documentelor pe baza cărora i se va trimite urna mobilă, că a fost în contact direct cu o persoană confirmată prin testare RT PCR cu SARS-Cov-2, al cărei nume, prenume și eventual număr de telefon trebuie să le menționeze. Dacă a venit dintr-o țară cu risc epidemiologic ridicat, trebuie să menționeze care este. De asemenea, poate trece în cerere că are simptome sugestive infectării cu SARS-CoV-2 și declară că nu deține nici un alt act care să-i permită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei mobile.

După emiterea deciziei menționate anterior, BEC a revenit cu precizări suplimentare în Decizia nr. 94 din 29 noiembrie 2020, conform cărora prin cererea de urnă mobilă alegătorul își dă implicit acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, pe care le transmite biroului electoral de circumscripție. Practic, alegătorul este de acord ca documente referitoare la starea sa de sănătate (buletinele de analiză RT-PCR, decizia DSP de izolare, biletul de externare din spital) să ajungă la membrii partidelor politice care fac parte din biroul electoral.

Tot în Decizia nr. 94 BEC prevede că DSP comunică „deîndată, dar nu mai târziu de 5 decembrie”, Biroului Electoral Județean, „lista persoanelor cu privire la care s-a formulat cerere și în privința cărora s-a instituit izolarea sau carantina, după caz, însoțită de deciziile emise privind izolarea sau carantina acestora”. 

Reglementările pentru votul de duminică mai prevăd că pot vota cu urna mobilă doar persoanele care domiciliază pe raza teritorială a circumscripţiei electorale unde au solicitat urna mobilă.

În ziua votării, echipa care transportă urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanţilor din alte cauze decât Covid-19, la unităţile sanitare non-Covid, la unităţile medico-sociale, azile de bătrâni, penitenciare şi centre de reţinere şi arestare preventivă. Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi personalul de pază care însoţesc urna specială nu vor intra în locuinţa în care se află alegătorul şi vor realiza toate formalităţile la intrarea în aceasta, asigurând o distanţă de minimum 1 metru faţă de alegător.

Alegătorul care votează prin intermediul urnei speciale şi celelalte persoane prezente în incintă vor purta obligatoriu mască. Este obligatorie dezinfecția mâinilor înainte de preluarea buletinelor de vot şi a ştampilei cu menţiunea „VOTAT" și este recomandată utilizarea pixului propriu pentru a semna în lista electorală. Ştampila cu menţiunea „VOTAT" şi, dacă este cazul, pixul utilizat de alegător se dezinfectează după votare de către unul dintre membrii echipei care transportă urna specială prin pulverizare/ştergere cu soluţie dezinfectantă sau prin ştergere cu şerveţele/lavete impregnate cu dezinfectant pe bază de alcool. Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi personalul de pază care însoţesc urna specială trebuie să poarte mască şi mănuşi ce trebuie schimbate sau dezinfectate cu o soluţie dezinfectantă pe bază de alcool la părăsirea fiecărei incinte.

În cazul persoanelor internate în spital, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi personalul de pază care însoţesc urna specială vor purta echipament de protecţie, asigurat de către unitatea sanitară, în conformitate cu nivelul de echipare corespunzător secţiei respective.

Conform datelor oficiale, în data de 3 decembrie în județul Suceava erau 647 de persoane în carantină și 436 în izolare. Alte 503 persoane, dintre care 212 cu Covid-19, erau internate în Spitalul de Urgență Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce trebuie să faci pentru a primi urna mobilă, dacă ești în carantină sau izolare din cauza Covid.
 Vizualizări articol: 1214 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ce trebuie să faci pentru a primi urna mobilă, dacă ești în carantină sau izolare din cauza Covid0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei