Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a fost prezent, vineri, pe șantierul lucrărilor de construcție a magistralei de gaz metan de la Pojorâta la Vatra Dornei, alături de deputatul Angelica Fădor și de viceprimarul din Vatra Dornei, Marius Rîpan. Șeful administrației județene a ținut să aprecieze în mod special modul în care s-au realizat lucrările în acest an, după deblocarea acestui proiect de către Guvern, el precizând că acum „gazul este tot mai aproape de Vatra Dornei”. Gheorghe Flutur a arătat că de la reînceperea lucrărilor, în luna iunie, compania din Târgu Mureș care a câștigat licitația a finalizat deja construcția a 13 kilometri, din cei 23 totali ai magistralei. „Este o investiție a Guvernului României, prin Transgaz. Din fericire avem o veste foarte bună. Din 23 de kilometri care trebuie construiți și îngropați în pământ, între Pojorâta și Vatra Dornei, peste 13 kilometri s-au făcut în cinci luni de zile. Așa cum s-a mers până acum, ei sunt în avans față de termenele care le au în contract. Eu îi felicit și le mulțumesc. Și îmi exprim speranța ca în toamna viitoare să ajungă magistrala de gaz metan la Vatra Dornei”, a declarat Gheorghe Flutur.
El a ținut să le mulțumească deputatului Angelica Fădor și viceprimarului din Vatra Dornei pentru implicarea în deblocarea acestui proiect. „Este un proiect extrem de important pentru Țara Dornelor. Transgaz investește peste 18 milioane de lei în acest proiect. Trebuie spus că Vatra Dornei are o centrală modernă pe gaz metan, care așteaptă de mulți ani furnizarea gazului. Deocamdată Vatra Dornei este pe încălzire pe lemne. Va trebui să fie pregătită rețeaua de distribuție din Vatra Dornei și aici viceprimarul are multe de făcut”, a spus Flutur. El a adăugat că proiectele actualului Guvern PNL sunt extrem de ambițioase pentru localitățile din România în ceea ce privește extinderea rețelelor de gaze naturale.
„Țara Dornelor are nevoie de gaz metan. Fie că vorbim de Dorna Candreni, de Dorna Arini, Șaru Dornei, toată zona Dornelor așteaptă gaz metan. Asta înseamnă sursă de încălzire, alta decât lemnul, înseamnă protecția pădurilor, înseamnă civilizație, înseamnă dezvoltare. Am venit astăzi să văd stadiul lucrărilor. Suntem în 27 noiembrie, în ajunul Zilei Bucovinei și sunt mulțumit de ritmul lucrărilor. Mai avem de deblocat o porțiune de trei kilometri unde sunt proprietari de terenuri, care urmează să facă contracte de pază cu Romsilva și apoi să facă aceste contracte și cu Transgaz, pe traseul conductei de gaz metan. Pentru noi extrem de important este calendarul. În orice caz este un mare câștig că această firmă s-a ținut de cuvânt și a respectat calendarul și chiar mai mult decât atât”, a declarat Gheorghe Flutur.
La rândul său, deputatul PNL de Suceava, Angelica Fădor, a spus că această magistrală de gaz metan reprezintă un vis care începe să devină realitate pentru toată zona Dornelor. „De fiecare dată atunci când vorbeam de aducerea gazului metan la Vatra Dornei toată lumea ne privea cu foarte mult scepticism. De data aceasta, datorită implicării Guvernului liberal și a președintelui Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, visul nostru devine realitate. Este foarte important și pentru restul zonei Dornelor, pentru că deja primăriile din zona noastră au început să formeze Asociații de Dezvoltare Intracomunitară, în așa fel încât odată ajuns gazul metan la Vatra Dornei, să poată beneficia și locuitorii din întreg bazinul Dornelor de gaz metan. Ceea ce este foarte important este implicarea Guvernului PNL în racordarea populației la gaz metan. Începând din acest an racordarea populației României este gratuită. Pentru că de fiecare dată oamenii erau destul de sceptici atunci când se punea problema racordării la gaz metan din cauza costurilor. În sfârșit este gratuită și este o altă veste bună pe care o dăm astăzi tuturor românilor, dar și celor din bazinul de munte al județului Suceava”, a declarat Angelica Fădor.
Nu în ultimul rând, viceprimarul din Vatra Dornei, Marius Rîpan, a declarat că municipalitatea dorneană a început deja procedurile pentru obținerea unei finanțări în vederea construcției reţelei de distribuţie a gazului metan. El a spus că firma care realizează lucările la magistrala de gaz spre Vatra Dornei au deja un avans de trei luni faţă de calendarul stabilit prin contract, iar în paralel primăria acestui municipiu a început un studiu de fezabilitate pentru construcţia reţelei de distribuţie în municipiu.