Pesta porcină africană continuă să dea bătăi de cap, două noi cazuri fiind confirmate în comuna Horodniceni, în două gospodării, aflate la distanță de aproximativ doi kilometri una de alta. În total, în cele două gospodării erau crescuți zece porci, care au trebuit să fie sacrificați.
Directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava, Sorin Mihai Voloșeniuc, a declarat că s-au luat măsuri imediate și se speră că virusul va fi izolat, cu atât mai mult cu cât se pare că cele două cazuri nu au legătură directă unul cu altul.
Zona de supraveghere a focarului de la Horodniceni cuprinde următoarele localități: Stroiești, Zaharești, Frumoasa, Moara Nica, Bulai, Liteni, Vornicenii Mici, Moara Carp, Cumpărătura, Bunești, Mihăiești, Podeni, Pocoleni, Lămășeni, Rădășeni, Rotopănești, Sasca Nouă, Dumbrava, Cornu Luncii, Sasca Mică, Mălini, Băișești, Pâraie, Brăiești, Berchișești, Măzănăiești, Lucăcești, Corlata, Drăgoiești și Ciprian Porumbescu.
Pe această arie, echipe de control sanitar-veterinare vor începe acțiuni de inventariere a porcilor din gospodării și evaluare a stării acestora.
Sorin Mihai Voloșeniuc a făcut apel la oameni să colaboreze cu echipele din teren și a subliniat că nu se pune problema sacrificării porcilor.
Un prim focar ar putea fi închis săptămâna viitoare
În județul Suceava mai sunt în evoluție încă cinci focare, la Strâmtura - Vama, la Corocăiești - Verești (2), la Vulturești, la Călinești Enache, comuna Dărmănești. Vestea bună este că în zonele de supraveghere ale acestor focare nu au mai apărut cazuri noi de îmbolnăvire, astfel că sunt speranțe că virusul a fost izolat.
Mai mult, se speră că spre finele săptămânii viitoare, primul focar, cel din comuna Vama, să fie declarat stins.
”Din fericire, focarele evoluează favorabil, nu au mai apărut alte cazuri decât cele descoperite inițial, astfel că ținem să le mulțumim crescătorilor pentru colaborare și încredere. Rugămintea este ca porcinele să nu fie scoase din gospodărie, iar în caz de sacrificare consumul de carne să se facă în familie”, a declarat Mihai Voloșeniuc.
Virusul este extrem de contagios și duce la mari pierderi în populația de porcine, însă nu se transmite la om.
Din informațiile noastre, după apariția cazurilor de pestă porcină africană mulți crescători de porci din județ au ales să-și sacrifice porcii mai repede decât era programat, tocmai pentru a evita riscul ca virusul să le ucidă porcinele. La acest val de sacrificări a contribuit și panica unor crescători.
Porcii care contractează virusul refuză hrana, iar pe corp apar pete roșiatic-violete. De asemenea, au secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine în 2-3 zile, boala fiind extrem de contagioasă între porcine, totodată și virulentă. Din fericire, nu există risc de transmitere a virusului pestei porcine africane la om.