Județul Suceava se află pe primul loc în țară la numărul de copii cu părinții plecați la muncă peste hotare. La jumătatea acestui an, conform datelor furnizate de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, în județ erau înregistrați 7.143 de copii care aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Județul Suceava este urmat în acest top de județul Iași, care înregistra în luna iunie a acestui an 5.254 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate. Județul Iași ocupă primul loc în topul județelor cu copii aflați în sistemul de protecție specială.
În total, 79.500 de copii au rămas în grija rudelor sau a unui părinte, în țară, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială.
Aceste cifre îngrijorătoare au făcut ca Salvați Copiii România să dezvolte și mai mult programul de sprijin pentru copiii rămași singuri acasă, în urma migrației economice a părinților, care are consecințe agravate, deopotrivă psiho-emoționale și sociale, pe fondul crizei pandemice.
În prima etapă a programului inițiat de Salvați Copiii, peste 360 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, din cinci judeţe: Suceava, Iași, Vaslui, Mureș și Hunedoara, vor fi integrați în programe complexe de sprijin psiho-socio-educațional, cu sprijinul PEPCO România.
· Sprijin, cu ajutorul specialiștior în psihologie și educație
Președintele executiv Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu, a declarat recent: „Atunci când s-au închis școlile, ca măsură de limitare a pandemiei, copiii din medii socio-economice vulnerabile s-au aflat într-o situație gravă de excluziune: fără acces la școala online, ei au fost pur și simplu marginalizați.Pentru copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate, trauma a fost dublă: nu i-au avut alături pe părinți și atunci anxietatea lor a fost mult mai mare. Pe de o parte, s-au confruntat cu emoțiile cauzate de izolarea de colegi și profesori. Pe de altă parte, au avut temeri pentru părinții lor din străinătate. Reintegrarea educațională a acestor copii este imperativă și ea trebuie făcută atent, cu ajutorul specialiștior în psihologie și educație”. Partener în acest program de sprijin pentru copiii rămași singuri acasă, PEPCO România, transmite un mesaj prin directorul operațional Bogdan Grigoriu: „Din dorința de a oferi tuturor copiilor șanse egale la educație, la un viitor luminos și optimist, am continuat să ne implicăm în comunitățile cele mai afectate, alături de partenerii noștri de la Salvați Copiii. Izbucnirea pandemiei a însemnat revizuirea și adaptarea rapidă a strategiei la cele mai stringente nevoi, astfel încât copiii din mediile defavorizate să nu fie complet izolați și să poată ține pasul cu școala online”.
· 17 programe locale
Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 9.500 de copii şi 6.600 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă. Peste 124.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă, precum și cu privire la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării. Pentru mai multe informații despre acest program de sprijin pentru copiii rămași singuri acasă: persoană de contact: Anca Stamin, director programe Organizația Salvați Copiii, anca.stamin@salvaticopiii.ro.