Un polițist de la Rutieră a fost condamnat marți de magistrații Tribunalului Suceava după ce l-au găsit vinovat pentru infracțiunea de luare de mită. George Alexandru Tauciuc a primit 2 ani și 8 luni cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de supraveghere de 4 ani. De asemenea, instanța l-a mai obligat să presteze timp de 100 de ore muncă neremunerată în folosul comunităţii la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Suceava – Complexul de recuperare neuro-psihomotorie „O nouă viaţă” Suceava sau la Primăria municipiului Suceava.
În același dosar a mai fost condamnat și cel care a oferit mita. Dorel Andoni a primit o pedeapsă de 2 ani cu suspendare sub supraveghere pentru dare de mită. La rândul său, acesta a fost obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Suceava – Complexul de recuperare neuro-psihomotorie „O nouă viaţă” Suceava sau la Primăria comunei Bosanci, pe o perioadă de 80 de zile. Mai trebuie spus că pedepsele pronunțate de Tribunalul Suceava nu sunt definitive și pot fi contestate la Curtea de Apel Suceava.
Episodul mitei, în incinta unei vulcanizări, la o zi după accident
Pe data de 15 august 2017, în jurul orei 14.15, Poliția municipiului Suceava a fost sesizată prin 112 despre faptul că într-o localitate limitrofă municipiului a avut loc un accident rutier soldat cu vătămarea corporală a unei persoane.
În ziua respectivă, agentul George Alexandru Tauciuc, de la Biroul Rutier al Poliției municipiului Suceava, a fost desemnat să soluționeze respectivul accident.
A fost vorba de un accident provocat de un șofer care a efectuat o depășire și a acroșat un alt autovehicul, în urma impactului rezultând rănirea unei persoane aflate în a doua mașină.
Din probatoriul adunat ulterior rezultă că a doua zi după accident șoferul care a făcut depășirea, Dorel Andoni, s-a întâlnit cu polițistul la o vulcanizare auto. Aici, mituitorul l-ar fi chemat pe polițist într-un loc mai retras, după colțul clădirii, unde i-ar fi strâns mâna și în același moment i-ar fi pus în palmă polițistului o bancnotă de 50 de euro.
Mituitorul spera să-și recapete permisul de conducere
„Inculpatul, agent de poliție, a acceptat bancnota dată de cel de-al doilea inculpat odată cu strângerea de mână, păstrând-o în palmă, după care a băgat mâna în buzunar, cu tot cu bancnotă”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Banii ar fi fost dați pentru ca, în funcţie de rezultatul anchetei, respectivul șofer să beneficieze de restituirea permisului de conducere, care îi fusese reţinut în urma producerii accidentului rutier.
De regulă, cazurile de acest gen sunt finalizate în foarte scurt timp de anchetatori, însă aici pare să nu fi fost vorba de un flagrant, ci de o sesizare ulterioară.
Același polițist a mai fost cercetat și într-un alt dosar
Același George Alexandru Tauciuc a avut parte de acuzații similare din partea procurorilor DNA, Serviciul Teritorial Suceava, însă de acel dosar nu s-a ales nimic, în sensul că acuzațiile nu s-au confirmat. Agentul de poliţie George Alexandru Tauciuc, care a fost cercetat pentru trei infracţiuni, respectiv luare de mită, abuz în serviciu şi uz de fals, a fost declarat nevinovat cu privire la toate acuzațiile.
Totul a plecat de la un incident banal din ziua de 6 aprilie 2014. În acea zi, Delia Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava, a fost oprită în trafic de un echipaj de poliţie pentru că a depăşit viteza legală. Directorul executiv adjunct al APIA Suceava circula cu o viteză de 75 km/h, iar agentul George Alexandru Tauciuc i-a aplicat un avertisment, dar şi trei puncte de penalizare.
Panicată că ar putea rămâne fără permis, Delia Moldoveanu a sunat mai multe persoane, pe fratele ei, preotul Tiberiu Costiuc, pe preotul Cătălin Axinte, dar şi pe soţul ei, cerându-le să o ajute. În primă fază cercetările demarate de procurorii DNA Suceava l-au vizat și pe comisarul-şef Ioan Crap, șef al IPJ Suceava, bănuit că a primit telefon de la preotul Axinte pentru a interveni pe lângă agentul Tauciuc pentru ca acesta să o ierte pe contravenientă.
Acest aspect nu s-a dovedit a fi real. Mai mult, nici acuzațiile față de Tauciuc nu au stat în picioare.
Abuzul în serviciu şi uzul de fals ar fi constat în aceea că nu i-a trecut penalizarea de trei puncte Deliei Moldoveanu în baza de date, aşa cum prevede legea, aspect infirmat din cercetările ulterioare.
Nici aşa-zisa luare şi dare de mită dintre agentul Tauciuc şi preotul Costiuc nu a stat în picioare, astfel încât acuzaţiile la adresa celor doi au fost clasate chiar de procurori, înainte ca dosarul să fie trimis în instanță.