Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 4 nov 2020 - Anul XXV, nr. 260 (7565)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Coordonarea repartiției pacienților cu Covid-19 are „rezultate peste așteptări”, spune managerul Alexandru Calancea

Miercuri, 4 Noiembrie 2020 (12:52:27)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul de pacienți cu forme ușoare de Covid-19 care se adresează Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava s-a redus la mai mult de jumătate, după introducerea sistemului de coordonare a spitalelor la nivel județean. Coordonatorul sistemului spitalicesc, dr. Alexandru Calancea, a declarat că lucrurile funcționează foarte bine, chiar „peste așteptări”. Dacă înainte în Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava erau zilnic 30-40 de pacienți cu forme ușoare de Covid-19, miercuri erau doar 17, iar aceștia se aflau la Suceava din cauză că au comorbidități care reclamă supraveghere la nivel avansat, de genul atacului vascular cerebral sau traumatisme de coloană. Ceilalți pacienți cu forme ușoare de Covid-19 sunt dirijați automat către spitalele din Siret și Gura Humorului.

În ciuda faptului că miercuri dimineață în Spitalul Suceava erau în total 201 pacienți cu Covid-19, fiind ocupată inclusiv Terapia Mobilă, doctorul Calancea a declarat că situația este sub control.

Dr. Calancea a explicat că un grup de lucru din care fac parte managerii de spitale, directorii medicali, câte un medic infecționist sau internist de la fiecare spital din județ și medici de Terapie Intensivă comunică permanent printr-un serviciu de mesagerie instant. În fiecare dimineață, la ora 7.30 la spitale se întâlnesc managerul, directorul medical și directorul de îngrijiri, iar la ora 8.30 Direcția de Sănătate Publică transmite câtre unitățile medicale situația cu internările din ziua precedentă, paturile libere, paturile libere cu oxigen și fără oxigen. Această situație este transmisă și pe grupul de lucru, astfel încât responsabilii din fiecare spital știu exact unde să direcționeze pacienții. „Lucrurile funcționează foarte bine. Spitalul din Fălticeni ne ajută cu patologia infecțioasă non Covid și cu pneumologia. Este greu, dar funcțional. După această primă săptămână de coordonare integrată, pot să spun că este mai bine decât mă așteptam. S-au implicat toți. Mai sunt lucruri de organizat, dar există voință și bunăvoință, așa că sunt optimist”, a declarat managerul Alexandru Calancea.

Un alt avantaj al acestui sistem de coordonare de la nivel județean este și dezvoltarea colaborării între spitale. Dr. Calancea a arătat că, marți, spitalul din Câmpulung Moldovenesc a anunțat pe grupul de lucru că are un pacient cu Covid-19 care are nevoie de Terapie Intensivă din cauza unui atac vascular cerebral. La spitalul din Suceava nu era nici un loc disponibil în ATI Covid, așa că medicul de Terapie Intensivă de aici le-a spus colegilor de la Câmpulung ce trebuie să facă până când pacientul a putut să fie adus la Suceava și internat la Neurologie, în zona tampon. „Dacă sunt întrebări, problemele se rezolvă imediat și asta este un mare câștig”, a spus dr. Calancea.

Un alt aspect pozitiv este că până acum marea majoritate a copiilor din județ care s-au îmbolnăvit de Covid-19 au avut forme asimptomatice sau ușoare, rar medii, de boală.  Miercuri, în spitalul din Suceava era internat un singur copil, în vârstă de 6 ani, cu Covid-19.

În TIR-ul de Terapie Intensivă erau miercuri 12 pacienți cu forme medii spre severe de boală, care nu au nevoie de intubare sau care au fost intubați în ATI, starea lor s-a îmbunătățit și acum mai sunt sub supraveghere, înainte de a merge în secția de Boli Infecțioase sau Pneumologie.

Dr. Calancea a mai spus că Spitalul de Urgență Suceava este în procedură de achiziție de teste rapide pentru Covid, care se vor adăuga celor care urmează să fie trimise în această săptămână, de Ministerul Sănătății. Folosirea testelor rapide pentru pacienții cu simptome sugestive de boală ar urma să degreveze Unitatea de Primiri Urgențe și zona tampon. Pacienții cu simptome cu rezultat negativ la testul rapid sunt considerați sigur negativi; cei cu simptome și cu rezultat pozitiv sunt testați și prin metoda RT PCR; ei trebuie astfel să aștepte și rezultatul de la analiza moleculară specifică pentru noul coronavirus.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Coordonarea repartiției pacienților cu Covid-19 are „rezultate peste așteptări”, spune managerul Alexandru Calancea.
 Vizualizări articol: 2617 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Coordonarea repartiției pacienților cu Covid-19 are „rezultate peste așteptări”, spune managerul Alexandru Calancea3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei