Autorităţile județene și cadrele medicale au stabilit un plan pentru a combate al doilea val al pandemiei de coronavirus. Planul a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă susținute de prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, și conducerea Spitalului Județean Suceava. Alexandru Moldovan a subliniat faptul că acest plan are în vedere trei puncte principale, primul fiind menținerea ordinii în sistemul sanitar județean, respectiv respectarea procedurilor medicale, a legislației în fiecare unitate sanitară. Al doilea punct este asigurarea unui acces echitabil la tratament al pacienților Covid, în condițiile unor resurse materiale și umane care sunt limitate, și nu în ultimul rând, menținerea unei capacități de tratament al pacienților non-Covid în scopul gestionării urgențelor medicale.
La rândul său, directorul medical al Spitalului Județean Suceava, dr. Marius Grămadă, a spus că este evident că în momentul acesta s-a ajuns la al doilea val al epidemiei de coronavirus, lucru demonstrat de cifrele din România şi din Europa. „Ceea ce nu ştie nimeni este cât de mare va fi acest al doilea val. Avem doar estimări. Primul val a fost în lunile aprilie – mai şi valul al doilea, care a început deja, va avea un maxim estimat la începutul lunii decembrie. Va fi destul de mare comparativ cu ceea ce am trăit acum aproximativ opt luni”, a spus Marius Grămadă. El a adăugat că prin acest plan se intenţionează strângerea tuturor resurselor materiale şi umane din sistemul sanitar sucevean, pentru a depăşi cu bine această perioadă, pentru îngrijirea echitabilă şi eficientă a pacienţilor cu patologie Covid, dar în acelaşi timp să nu fie neglijate celelalte categorii de pacienţi. „Pentru aceasta trebuie să ştim care sunt resursele de la nivelul judeţului Suceava. Am reuşit să mărim la nivelul judeţului Suceava capacitatea de paturi, astfel încât la ora actuală avem 458 de paturi îngrijite de medici de medicină internă, boli infecţioase, pneumologi şi medici ATI”, a spus Grămadă.
El a spus că structura sanitară din judeţ poate fi prezentată ca o piramidă, în vârful căreia sunt medicii de anestezie şi terapie intensivă. „Trebuie să ierarhizăm aceste unităţi sanitare să ştim să le gestionăm şi să le folosim la maxima lor capacitate. Şi toate acestea pornesc de la nivelul medicilor de familie şi al medicilor cu competenţe limitate, care pot supraveghea un pacient şi îi pot ajuta pe colegii lor de specialităţile medicale. În ierarhie urmează medicii care aplică tratamentele nespecifice, îngrijesc forme uşoare ale bolii, respectiv forme de pneumonii uşoare. „Urmează medicii pneumologi infecţionişti, care dispun de anumite medicamente pe care Ministerul Sănătăţii face eforturi deosebite ca să le procure din afara ţării, iar în vârful acestei piramide sunt medicii de terapie intensivă, care depun cele mai dificile eforturi pentru a salva vieți omenești”, a explicat dr. Marius Grămadă.
Grămadă: „Medicii de la secția de boli infecțioase din Fălticeni vor asigura suportul pe întreg județul pentru patologia non-Covid”
Directorul medical al Spitalului Județean a adăugat că de partea cealaltă se află numărul de pacienți Covid, care este posibil să se dubleze, motiv pentru care va fi nevoie de un număr dublu de paturi.
„Gestionarea acestor resurse trebuie făcută pe baza unui plan care pornește de la identificarea pacienților Covid, în această etapă fiind medicii de familie, DSP, Ambulanța, unitățile de primiri urgențe. Sunt primii ostași, ca să spun așa, în această luptă pe care trebuie să o dăm. Urmează evaluarea pacienților, care revine medicilor de boli infecțioase și pneumologilor în special, care trebuie să încadreze pacienții în formele de boală, pentru a așeza pacientul cât mai echitabil și cât mai bine din punct de vedere medical în locul corespunzător, la domiciliu, în unități de tratament pentru forme ușoare, în unități de supraveghere a pacienților, de monitorizare sau în secții medicale unde să poată primi medicamente corespunzătoare.
De asemenea, internarea pacienților trebuie făcută după anumite criterii de prioritizare. Formele care au nevoie mai mare de îngrijire să ajungă acolo unde trebuie, în secțiile specifice. Avem secții de boli infecțioase și pneumologie la spitalele din Suceava, Rădăuți, acum s-au deschis și la spitalele din Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei. Iar medicii de la Fălticeni, de la secția de boli infecțioase, vor asigura suportul pe întreg județul pentru patologia non-Covid”, a spus directorul medical al Spitalului Județean. El a adăugat că această unitate, precum şi spitalul din Rădăuţi, care are experienţă în acest domeniu, vor oferi pentru tot judeţul materialele informative pentru tratarea pacienţilor Covid.