Pregătirile pentru furnizarea căldurii în sezonul rece 2020-2021 încep în municipiul Suceava, ca urmare a scăderii accentuate a temperaturilor exterioare.
De luni, 5 octombrie, operatorul de termoficare al Sucevei, Thermonet, începe umplerea etapizată a instalațiilor de distribuție a agentului termic, inclusiv instalațiile interioare ale blocurilor, în vederea efectuării probelor de presiune „la rece”.
„Demarăm din timp pregătirile, pentru că umplerea instalațiilor la nivelul întregului municipiu durează 3-4 zile, timp în care vedem și dacă apar avarii, să putem interveni pentru remedierea acestora. Ulterior, în funcție de necesități, dacă temperaturile exterioare vor fi mai scăzute și dacă avem solicitări din partea asociațiilor de proprietari, vom începe probele la cald. Deocamdată nu sunt întrunite condițiile legale pentru furnizarea căldurii”, a declarat directorul Thermonet, Mugur Corlățan.
Încărcarea instalațiilor de încălzire din municipiul Suceava se va face etapizat, pe puncte termice, prioritate având cele la care sunt arondate școli, grădinițe, spații de cazare pentru elevi sau studenți, dar și unitățile medicale.
Măsuri pentru limitarea riscurilor de producere a unor incidente cauzatoare de pagube
Odată cu umplerea instalațiilor de termoficare, intervențiile la instalațiile care țin de sistemul centralizat de termoficare, în special debranșările, nu mai sunt permise, existând riscul producerii unor incidente cauzatoare de pagube materiale.
Tocmai de aceea, chiar și cei care au efectuat diverse alte lucrări prin care s-a intervenit la instalațiile sau rețelele de termoficare, trebuie să ia din timp măsuri.
“Recomandarea noastră este să fie verificate cu atenție instalațiile interioare din apartamente, casa scării și subsolul blocului, pentru a fi evitate inundațiile cauzate de robinete de golire uitate deschise ori alte disfuncționalități care pot avea cauză intervențiile neautorizate în instalații”, a adăugat Mugur Corlățan, directorul Thermonet.
În scopul remedierii operative a eventualelor situații ce pot apărea, sucevenii racordați la sistemul centralizat de termoficare sunt rugați să semnaleze problemele la numărul de telefon 0230.520.924 – Dispecerat Termoficare.
Debranșările de la sistemul centralizat mai sunt posibile doar câteva zile
Odată cu anunțarea pregătirilor pentru sezonul rece începe numărătoarea inversă pentru toate lucrările care presupun intervenții la rețelele de termoficare ale imobilelor.
Practic, data limită pentru intervenții în instalații este 5 octombrie, din acel moment fiind oprite prin lege debranșările de la sistemul centralizat.
Solicitanții unor astfel de operațiuni trebuie să dețină la dosar inclusiv avizul și procesul-verbal de debranșare, întocmite de furnizorul de energie termică, în lipsa acestor documente debranșarea fiind considerată ilegală, ceea ce duce la impunerea unor suprataxe și amenzi.
Un rol important în operațiunile de pregătire a furnizării căldurii îl au și asociațiile de proprietari, care în această perioadă sunt solicitate să anunțe imobilele în care au avut loc modificări ale instalațiilor interioare de încălzire, în vederea realizării echilibrărilor hidraulice.