Aducem la cunoștință faptul că în cadrul DGASPC Suceava se derulează începând din anul 2018, în parteneriat cu Ministerul Muncii și Justiției Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopției, proiectul „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, cod 127169 finanțat prin Programul Operaţional Capital Uman: ”Reducerea numărului de copii și tineri plasați în instituții, prin consolidarea rețelei de asistenți maternali”, cu o valoare de 2.657.162.612,32 lei.
La nivelul județului Suceava s-a obținut prin proiect o finanțare nerambursabilă de 83.815.658,23 lei, iar obiectivele acestuia sunt următoarele :
· Creșterea calității sistemului de asistență socială prin introducerea de instrumente / proceduri/mecanisme și prin îmbunătățirea nivelului de competențe ale profesioniștilor din sistem
· Creșterea numărului de asistenți maternali la nivelul comunității.
D.G.A.S.P.C Suceava a estimat pentru perioada 2019-2023 recrutarea, pregătirea și angajarea unui număr de 150 de asistenți maternali profesioniști după cum urmează:
- 25 AMP - 2019, 40 AMP - 2020, 35 AMP - 2021, 30 AMP - 2022, 20 AMP – 2023
Până în prezent indicatorii au fost realizați, în sensul în care au fost angjați un număr de 52 de AMP. De asemenea, în cursul anului 2020 au fost formați și atestați un număr de 33 de asistenți maternali profesioniști.
Având în vedere faptul că a fost aprobată simplificarea procedurilor de angajare în cadrul DGASPC SUCEAVA a asistenților maternali profesoniști, considerăm că indicatorii planificați până în luna decembrie vor fi realizați și depășiti. Urmare a acestui lucru, ANDPDCA și DGASPC vor încheia un act adițional pentru suplimentarea cu încă 5 posturi de AMP pentru anul 2020. Cele 5 posturi suplimentate vor fi bugetate din economiile realizate în proiect până in momentul de față.
Informăm pe această cale, din nou, toate primăriile din județul Suceava despre oportunitatea de a beneficia de avantajele acestui proiect, în speță, rezolvarea problemelor sociale cu privire la minorii defavorizați din comunitate și totodată posibilitatea de angajare a persoanelor care solicită un loc de muncă și îndeplinesc condițiile de a deveni asistenți maternali profesioniști.
Prin rețeaua de asistenți maternali profesioniști, se asigură protecția copilului care necesită stabilirea unei măsuri de protecție la un asistent maternal profesionist, acesta fiind o persoană fizică, angajat al DGASPC Suceava, care, prin activitatea care o desfășoară la domiciliul său, asigură creșterea, îngrijirea și educarea în vederea dezvoltării armonioase a copiilor pe care îi primește în plasament.
Georgeta Nadia Crețuleac, Director Executiv, DGASPC Suceava