Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava vă invită să participați la un spectacol inedit, „Noaptea arabă”, realizat de tânărul regizor Zalán Zakariás, care are loc joi, 24 septembrie și vineri, 25 septembrie, de la ora 18:00, în curtea Hanului Domnesc. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
Textul este semnat de Roland Schimmelpfennig, un autor dramatic foarte interesant, cunoscut publicului pentru texte precum: “Dragonul de Aur”, “Push up 1-3” sau “Femeia dinainte”.
Despre spectacolul-lectură „Noaptea arabă”, managerul teatrului sucevean, Carmen Veronica Steiciuc, spune: „Spectacolele-lectură au un farmec aparte. Ele invită spectatorii la reverie, chiar îi provoacă la un exercițiu regizoral, un exercițiu de imaginație pentru o montare proprie a textului audiat. O interpretare unică, personală, care practic introduce spectatorul în poveste într-o manieră frumoasă. Pentru că există o diferență între o piesă de teatru și spectacolul montat într-o anume viziune regizorală, care diferă, la rândul ei, în funcție de regizorul care construiește spectacolul. În cazul spectacolului-lectură, spectatorul are privilegiul de a-și forma propria viziune asupra textului. În același timp, abordarea textelor literare prin joc teatral dă posibilitatea spectatorului să descopere forța seducătoare a unei piese, să își dezvolte gradul de aprofundare a povestirii, de înțelegere a textului înainte de a fi montat pe scenă, iar în final, de receptivitate a mesajului transmis. Am ales de această dată să facem o serie de spectacole-lectură cu textul Noaptea arabă de Roland Schimmelpfennig, invitând spectatorii la o călătorie în spațiul oniric în care personajele se întâlnesc în mod ciudat, urmând ca, în această toamnă, să montăm spectacolul pe scenă.”
„Noaptea arabă”, poate fi considerat un basm dramatic, fapt ce reiese chiar din titlu. La începutul poveștii, nimic nu ne semnalizează întâmplările ieșite din comun care vor urma. Acțiunea se petrece în Germania, într-un bloc cu zece etaje, unde locuiesc oameni modeşti ce provin din culturi diferite de pe tot globul pământesc. Hans Lohmeier inspectează blocul de zece etaje pe care-l administrează deoarece sunt probleme cu apa care nu mai ajunge la ultimele trei etaje. Franziska Dehke locuiește la etajul șapte și obișnuiește să se relaxeze mai mult timp la duș; la etajul șapte apa curge fără probleme. Colega ei de apartament, Fatima Mansur, sosește și ea de la muncă. În ziua care tocmai se sfârșește Franziska este atât de epuizată, încât nu mai știe nimic din ce i s-a-ntâmplat. Pentru a afla continuarea poveștii, vă invităm, cu drag, la teatru!
Regia artistică: Zalán Zakariás
Autor: Roland Schimmelpfennig
Traducere: Victor Scoradeț
Regia tehnică: Sebastian Rațiu
Distribuția: Răzvan Bănuț, Delu Lucaci, Diana Lazăr, Alexandru Marin, Bogdan Amurăriței
Respectarea condițiilor de distanțare socială impuse de reglementările în vigoare și purtarea măștii sunt obligatorii!