Strategia municipiului Suceava de a fi un oraș verde, cât mai puțin poluant, se bazează, începând de săptămâna viitoare, și pe cele 25 de autobuze electrice de capacitate mare, aduse în două tranșe, marți și joi.
Recepția celor 25 de vehicule integral electrice, produse de compania ZTE, a fost făcută la noua bază auto, aflată încă în curs de amenajare, care va deservi divizia de transport electric a TPL, în prezența primarului Ion Lungu, a președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a deputatului PNL Ioan Balan, a directorului ADR Nord-Est, Vasile Asandei, și a viceprimarului Lucian Harșovschi, care coordonează transportul public.
“Este o zi istorică pentru transportul public din orașul nostru, pentru că vom avea transport electric 100%. Este un proiect unic în țară, un proiect integrat de transport public local. Pe lângă cele 62 de autobuze electrice, mari și mici, pe care le vom avea, este inclusă și această autobază a diviziei electrice, care va fi finalizată în această toamnă, modernizarea celor 54 de stații de transport din oraș, cu sistem de e-ticketing, afișaj electronic pe care vor vedea când vin autobuzele, unde sunt în trafic, sistem de supraveghere video și un total 41 de stații de încărcare standard și rapide”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.
Proiectul s-a concretizat după 10 ani de muncă, fiind inițiat prin semnarea la Lisabona a memorandumului pentru transport electric, Suceava fiind singurul oraș din România participant, alături de orașe importante din Europa. În baza acelui document, trimis la Uniunea Europeană, a apărut axa de finanțare pentru transportul electric.
“Punem accent pe proiectele ecologice, de aceea, pe fonduri elvețiene am adus mașini electrice, autoutilitare, biciclete electrice, trotinete electrice, iar de astăzi, cele 25 de autobuze electrice.
Avem un parc auto modern, ecologic, cu poluare zero. Autobuzele au o autonomie de 250 de km, perioadă de funcționare de 15 ani, perioadă de garanție de 8 ani sau 500.000 de km, iar elementul cel mai important, au baterie electrică de 374 de KW, foarte puternică, cu o garanție de 8 ani.
Am ales ca autobuzele să aibă culoare verde deoarece suntem unul dintre puținele orașe verzi din România, cu poluare foarte redusă, iar aceste autobuze ecologice vin să întregească strategia noastră de oraș verde”, a adăugat edilul sucevean.
Autobuzele electrice vor circula prin municipiul Suceava de luni dimineață.
Urmează perioada de probe, motiv pentru care se află prezenți la Suceava reprezentanții furnizorului, BMC Truck & Bus, și cei ai producătorului, concernul ZTE. Aceștia vor sta o lună de zile la Suceava, să-i învețe pe cei de la TPL tot ce trebuie să știe despre funcționarea lor.
“În cele două săptămâni de probă, care încep de săptămâna viitoare, nu se pot face activități economice, conform caietului de sarcini, încât cetățenii vor avea posibilitatea să circule două săptămâni gratuit”, a adăugat primarul Ion Lungu, amintindu-le oamenilor că trebuie să respecte măsurile de distanțare fizică și regulile de protecție, fără să se înghesuie, că au timp să testeze cum circulă noile autobuze electrice.
Ulterior, într-un comunicat transmis de municipalitate, s-a precizat faptul că în următoarele doua săptămâni se vor testa autobuzele, atât cu călători, cât și goale, adică fără călători, în zona de panta și în zona de șes, în prezența delegaților de la firma furnizoare din China.
Autobuzele nu vor efectua trasee, vor avea afișat “PROBE”.
„Poate nu m-am exprimat foarte clar, am spus că cetatenii care vor să vadă sau să meargă cu autobuzele noi, electrice, pot sa participe în anumite momente la probele care se fac. Deci nu va fi transport gratuit, așa cum au înțeles greșit unii care m-au contactat. Este gratuită participarea la probe, nu se efectuează trasee prestabilite în această perioadă de probe”, a specificat edilul sucevean.
Costul celor 25 de autobuze 100% electrice care completează parcul auto al TPL este de aproximativ 10 milioane de euro, cea mai mare parte din bani fiind din fonduri europene.