151 de elevi suceveni, dintr-un total de 432 înscriși, nu s-au prezentat luni, 24 august, la examenul de limba și literatura română, proba scrisă, a bacalaureatului, sesiunea de toamnă. Un elev de la Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor, care susținea examenul la Liceul cu Program Sportiv Suceava, a fost eliminat pentru tentativă de fraudă. În total, 281 de candidați au susținut prima probă scrisa a bacalaureatului, sesiunea de toamnă. Nici un candidat nu a avut temperatura peste 37,3, temperatura maximă admisă.
Subiectele și baremul de corectare pentru proba de limba și literatura română au fost publicate pe subiecte.edu.ro, de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.
Celelalte probe se vor desfășura conform următorului calendar: 25 august: proba obligatorie a profilului - E.c), 26 august: proba la alegere a profilului și specializării - E.d), 27 august: proba la Limba și literatura maternă - proba E.b).
Conform informațiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al IȘJ Suceava, inspector școlar prof. Ioan Cezar Anuței, repartizarea candidaților suceveni pe probe era, la începutul sesiunii, următoarea: pe 24 august - Proba E.a), limba și literatura română - scris - 432 de candidați; 25 august - Proba E.c), proba obligatorie a profilului – 970 de candidați; 26 august – proba E.d), proba la alegere a profilului și specializării – 771 de candidați; 27 august - Proba E.b), limba şi literatura maternă – 3 candidați.
Candidații înscriși la probele scrise ale examenului de bacalaureat din sesiunea august-septembrie 2020 susțin probele în 7 centre de examen: Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava, Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava şi Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava.
Rezultatele finale, pe 5 septembrie
„Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se vor derula în zilele de 28 și 31 august, respectiv 1 septembrie. În acest sens, comisiile de bacalaureat din unitățile de învățământ liceal vor calcula mediile candidaților și vor asigura echivalarea/recunoașterea nivelurilor de competență la probele de profil din cadrul examenului național de bacalaureat (2020), potrivit metodologiei specifice”, a declarat purtătorul de cuvânt al IȘJ Suceava, prof. Cezar Anuței.
Afișarea primelor rezultate înregistrate la probele scrise va avea loc pe 2 septembrie (până la ora 12:00) și va fi urmată de etapa depunerii contestațiilor, în aceeași zi, în intervalul orar 14:00-20:00.
La fel ca în prima sesiune, rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui și a prenumelui, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor - RGPD).
Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.
Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (3-4 septembrie), vor fi comunicate sâmbătă, 5 septembrie. Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este cel puțin 6.