Pandemia a afectat puternic și bugetul local al municipiului Suceava, la care încasările din taxe și impozite au scăzut semnificativ, în paralel cu o serie de cheltuieli neprevăzute, care au afectat alte capitole bugetare.
Conform unui raport prezentat de primarul Ion Lungu, încasările la bugetul local al Sucevei au fost în primele șapte luni ale acestui an de 46,33 de milioane de lei, comparativ cu 51,30 de milioane de lei, colectate din taxe și impozite în aceeași perioadă de timp, în 2019.
Deși a afirmat că în ultimul timp „s-a mai îmbunătățit situația financiară la Primărie”, comparativ cu perioada în care încasările au fost aproape total “înghețate” din cauza epidemiei de coronavirus și a crizei declanșate, decalajul față de execuția bugetară de anul trecut este evident.
Diferența dintre încasările de anul trecut, din primele șapte luni și încasările de anul acesta, de până acum, este de aproximativ 6 de milioane de lei.
Din cele 46,33 de milioane de lei încasate până acum din taxe și impozite, persoanele fizice au achitat 11,37 de milioane de lei, comparativ cu 12,63 de milioane de lei, în aceeași perioadă din 2019.
„Nu ascund faptul că așteptăm niște bani de la Guvern. Am făcut o solicitare vizavi de cheltuielile neprogramate pe care le-am avut cu carantina, măsurile de protejare a populației și de cele pentru începerea noului an școlar. Sperăm să primim o parte din bani, să putem compensa această diferență”, a precizat edilul sucevean.
Pe lângă echipamentele și aparaturile achiziționate și donate Spitalului Județean, pentru tratarea populației, în momente de mare necesitate, dezinfecțiile efectuate în oraș și asigurarea distribuitoare de dezinfectant la toate scările de bloc, costuri semnificative s-au înregistrat și cu carantinarea și izolarea la domiciliu, fiind achitată cazarea și mâncarea, la fel procedându-se și cu personalul medical activ, care nu a mai fost lăsat să plece acasă, pentru a nu îmbolnăvi familile.