Hramul bisericii romano-catolice construită în anul 1904 de către comunitatea poloneză din satul Cacica - Bazilica „Adormirea Maicii Domnului”, a fost sărbătorit și anul acesta în prezența unui număr mare de credincioși, chiar dacă pelerinajul, unul dintre cele mai mari evenimente catolice din Moldova, a fost anulat, din cauza pandemiei de coronavirus.
În jurul impozantei clădiri în stil neogotic, din cărămidă roșie, arsă - inima comunității polone din Bucovina, s-au adunat sâmbătă dimineață, peste 1000 de oameni, care, respectând indicațiile preoților, au stat cât mai răsfirați cu putință, inclusiv la câteva sute de metri distanță de Sanctuar, pe spațiile verzi dinspre Salina Cacica.
Masca de protecție de pe fețele oamenilor, un element de noutate, impus de condițiile actuale, precum și grija de a nu sta prea aproape unii de alții, au marcat evenimentul din acest an, fără a-i diminua solemnitatea și însemnătatea.
Hramul ”Adormirea Maicii Domnului” a fost sărbătorit începând de vineri, cu celebrările premergătoare solemnității, liturghiile fiind oficiate în limbile română, poloneză, germană și maghiară.
Chiar dacă a fost anulat pelerinajul și s-au impus numeroase măsuri restrictive, pentru protecția participanților, ceremonia religioasă de sâmbătă a adunat un număr mare de credincioși catolici, din zonă dar și veniți din alte părți, toate parcările din jurul Sanctuarului fiind pline, inclusiv străduțele din jur fiind ocupate cu mașini. Peste tot se făceau remarcate și forțele de ordine, de la Poliție până la Pompieri, fiind luate măsuri speciale, în contextul pandemiei.
La ora 11.00 a început tradiționala procesiune religioasă, zeci de preoți și episcopi catolici, din țară și de peste hotare, ieșind din Basilica minor, încolonați, cu Preasfințitul Iosif Păuleț în mijlocul lor, binecuvântând mulțimea, de la distanță.
Procesiunea pornită dintr-o laterală a Sanctuarului a făcut o oprire în piațeta din față, unde se află statuia Papei Ioan Paul al II-lea, cel care i-a acordat titlul de “Basilica minor”, în 2000, în semn de recunoaștere a importanței pelerinajelor mariane de la această biserică. Acolo au dat citire unei poezii – rugăciune, după care și-au continuat traseul până în laterala opusă celei de pornire, pe unde au urcat pe scena pregătită special pentru eveniment, pe care se afla, la loc de cinste, lîngă crucea Mântuitorului răstignit, celebra icoană “Madona neagră”, considerată făcătoare de minuni.
Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului a fost prezidată de Preasfințitul Iosif Păuleț împreună cu invitații de seamă: Episcopul emerit Petru Gherghel, Generalul Ordinului Franciscan Carlos A. Trovarelli, Pr. Provincial Damian-Gheorghe Pătrașcu, cu preoții din Bucovina și din alte regiuni.
Alături de ei, pe scenă, s-au aflat oficialitățile locale dar și reprezentanții polonezilor din Bucovina și din țară - deputatul Victoria Longher și președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher.
Pe toată durata evenimentului, liturghiile preoților și și rugăciunile credincioșilor au fost acompaniate de frumoasa muzică a corului din Bucovina, dar și de orgă, efectul fiind impresionant.
Expoziția „Karol Wojtyła - Geneza” la Cacica
Participanții renumitului eveniment catolic de la Cacica - solemnitatea „Adormirea Maicii Domnului”, au avut parte și de o expoziție – surpriză, în aer liber.
Cu ocazia împlinirii în acest an a 100 de ani de la nașterea papei polonez – Ioan Paul al II-lea, Institutul Polonez din București a realizat versiunea română a expoziției „Karol Wojtyła - Geneza” pregătită de către „Centrul Ideilor Jan Paweł II”. Datorită colaborării cu Uniunea Polonezilor din România, expoziția a fost prezentată și la Suceava, la sanctuarul marian din Cacica (în fața căruia se află statuia lui Ioan Paul al II-ea).
Expoziția „Karol Wojtyła - Geneza” reprezintă o călătorie prin momentele decisive din viața papei Ioan Paul al II-lea. Spectatorul ia parte la nașterea micului Lolek; îl cunoaște pe adultul Karol din timpul studiilor, a activității și a muncii fizice în fabricile Solvay; de aproape observă chemarea preoțească, episcopatul și celebrările prilejuite de împlinirea a 1000 de ani de la Creștinarea Poloniei și plearea în expediție cu caiacul a episcopului Wojtyła împreună cu tinerii. Urmărind următoarele segvențe ale expoziției, spectatorul îl salută pe noul papă de la balconul Bazilicii „Sf. Petru”, observă activitatea lui din timpul pontificatului, iar la final îi este alături în timpul bolii și al ultimelor clipe din viața Sa.
Expoziția vizează un public larg – pe cei care îl păstează în memoria lor pe Ioan Paul al II-lea, dar și pe cei care s-au născut după moartea sa. Expoziția prezintă cele mai importante momente din viața lui Karol Wojtyła, următoarea Sa „naștere” este înțeleasă nu doar ca venirea Sa pe lume, ci și pregătirea pentru îndeplinirea rolurilor, mereu noi, ale vieții, cât și a celor sociale: student, muncitor, preot, duhovnic, om de știință, iar în final papă. Pontificatul lui Ioan Paul al II-lea este prezentat atât dintr-o perspectivă personală, cât și a influențat cursul istoriei bisericii, al Poloniei și al lumii. Scopul expoziției este amintirea figurii care a influențat cursul istoriei, prezentarea rădăcinilor lui Ioan Paul al II-lea, precum și bogăția vieții, a personalității și gândirii sale.