Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 31 iul 2020 - Anul XXV, nr. 178 (7483)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Închisoare cu suspendare și amendă penală de 100.000 de lei, în cazul unei explozii care a ucis trei femei

Vineri, 31 Iulie 2020 (15:54:43)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Judecătoria Câmpulung Moldovenesc a dat vineri, 31 iulie, o primă soluție, la mai bine de cinci ani și jumătate de la explozia produsă în noiembrie 2014, la restaurantul Trafic din municipiul Câmpulung Moldovenesc, care a dus la moartea a trei angajate şi la rănirea unei a patra. Administratorul localului şi persoana juridică care deținea restaurantul au fost judecați pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi distrugere din culpă. Sorin Neculai Covătaru a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare, dar suspendată condiționat pe durata unui termen de încercare de 4 ani de zile. Așadar, nici o zi după gratii. Firma acestuia, Euroconcept SRL, are de achitat o amendă penală de 100.000 de lei. În total, cu tot cu daune, inculpatul ar avea de achitat peste 100.000 de euro, având pus sechestru pe mai multe bunuri. Oricum, acesta va scăpa destul de ușor dacă această pedeapsă va rămâne definitivă.

Două femei au murit pe loc, iar a treia după cinci zile

În esenţă, din anchetă a rezultat că explozia s-a produs din cauză că în bucătăria restaurantului erau folosite butelii aduse din Ucraina, fără certificate de garanţie, ba mai mult, acestea era încărcate cu gaz petrolier lichefiat la staţiile de alimentare cu carburant. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au reţinut în rechizitoriu distrugerea din culpă în formă gravă, prevăzută de articolul 255, aliniat 2 din Codul Penal – anume faptul că distrugerea a avut urmare un dezastru. În noaptea de 29 spre 30 noiembrie 2014, spre dimineaţă, în bucătăria restaurantului Trafic al SC Euroconcept SRL din municipiul Câmpulung Moldovenesc s-a produs o puternică explozie. Două femei care se aflau în bucătărie, Lucia Dominte, în vârstă de 42 de ani, din Câmpulung Moldovenesc, şi Irina Nisioi, tot în vârstă de 42 de ani, din Câmpulung Moldovenesc, au fost ucise pe loc, trupurile lor fiind găsite ulterior carbonizate. O a treia angajată, Crina Moroşan, în vârstă de 21 de ani, din Frasin, a murit câteva zile mai târziu. Tânăra de 21 de ani a avut arsuri pe 60% din suprafaţa corpului şi, deşi după explozie era conştientă şi se deplasa pe propriile picioare, cumplitele arsuri s-au dovedit fatale la cinci zile după explozie. Dintre cele patru angajate ale restaurantului care erau de serviciu în acea noapte, a scăpat cu viaţă doar una, o tânără în vârstă de 23 de ani.

Restaurantul nu avea aviz de la ISU

După cum Monitorul de Suceava a relatat în exclusivitate încă din 2017, expertizele efectuate au confirmat că improvizaţiile la butelie au dus la explozie. Procurorii au reţinut în rechizitoriu că restaurantul funcţiona din cursul lunii noiembrie 2013, cu program non-stop, fără a deţine avizul de specialitate al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava. Bucătăria funcţiona într-o încăpere alăturată localului, alimentele fiind preparate la un aragaz pentru uz casnic şi o maşină profesională de gătit, achiziţionată second-hand.

A trecut la butelii aduse din Ucraina pentru scăderea costurilor

Iniţial, aparatura de bucătărie era alimentată cu gaz metan din butelii normale, de provenienţă autohtonă, însă, ulterior, pentru reducerea costurilor, administratorul localului a achiziţionat butelii de dimensiuni duble, de provenienţă ucraineană, în care era încărcat conţinutul de gaz a două butelii de provenienţă românească. „Inculpatul a sesizat în scurt timp oportunitatea reducerii costurilor pentru alimentarea cu gaz a aparaturii de gătit, astfel că, din primăvara anului 2014, a început să încarce buteliile de provenienţă ucraineană cu gaz petrolier lichefiat la staţiile de alimentare cu carburant din oraş. Butelia cu GPL alimenta maşina de gătit prin intermediul unui furtun de presiune normal”, au explicat procurorii. Din cercetări rezultă că în preajma exploziei administratorul s-a deplasat cu autoturismul proprietate la o staţie de alimentare cu GPL, unde a încărcat la nivelul „plin” două butelii cu GPL. Cele două butelii au fost depozitate lângă buteliile de provenienţă românească. La mijlocul lunii noiembrie 2014, una dintre aceste butelii a fost montată la maşina de gătit, înlocuind-o pe cea al cărei gaz se terminase. Butelia adusă în bucătărie era imediat racordată la maşina de gătit ale cărei ochiuri funcţionau pe principiul flăcării de veghe, astfel că era înlăturat pericolul unei explozii prin aceea că suprapresiunea era eliberată prin consum.

Buteliile nu prezentau garanţii de exploatare. Încărcarea lor cu GPL auto a desăvârşit dezastrul

„Din cercetări s-a stabilit că buteliile de provenienţă ucraineană nu prezentau garanţii în exploatare. Dacă acestea ar fi corespuns testelor ISCIR ar fi putut fi folosite la instalaţiile de gătit sau încălzire. Aceste butelii nu pot fi încărcate în staţiile pentru umplerea rezervoarelor GPL auto. De asemenea, toate cele trei butelii ucrainene nu erau sigure în funcţionare şi nu mai fuseseră verificate de către ISCIR din 1995”, au stabilit procurorii.

Producerea exploziei s-a datorat ruperii ceasului regulator de la butelia ucraineană care alimenta cu gaz maşina de gătit, ce a avut drept consecinţă ruperea ştuţului de prindere a ceasului regulator şi eliberarea gazului în incinta bucătăriei, acesta aprinzându-se instantaneu. Gazul aprins a format o flacără care a lovit butelia ucraineană încărcată cu GPL la partea superioară, încălzind metalul până la incandescenţă, fapt ce a avut drept consecinţă creşterea vertiginoasă a presiunii din recipient până la o valoare la care virola buteliei a cedat, producându-se astfel explozia şi incendiul”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată. Procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului pentru garantarea reparării pagubei produse prin infracțiune asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, prezente și viitoare ale inculpaților, până la concurența sumei de 108.000 euro, fiind aplicate asupra bunurilor mobile și imobile identificate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Închisoare cu suspendare și amendă penală de 100.000 de lei, în cazul unei explozii care a ucis trei femei.
 Vizualizări articol: 3756 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Închisoare cu suspendare și amendă penală de 100.000 de lei, în cazul unei explozii care a ucis trei femei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei