Sesizarea unui activist de mediu privind identificarea unui camion supraîncărcat în mod periculos cu lemn, a dat naștere unei adevărate polemici între reprezentanții Inspectoratului de Stat pentru Control în Transportul Rutier (ISCTR) și polițiștii solicitați să intervină în acest caz. Pe numele inspectoratului ISCTR a fost deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu, reprezentanții acestuia la rândul lor amendând societatea proprietară a camionului și pe șoferul acestuia pentru neregulile constatate.
Întregul scandal s-a iscat vineri după amiază, în jurul orei 16, când activistul de mediu Daniel Bodnar a identificat un autocamion burdușit cu lemn, care se îndrepta către o societate comercială din zonă. Modul în care acesta era încărcat era de-a dreptul periculos pentru participanții la trafic și părea încărcat mult peste limita admisibilă. La fața locului, pe drumul de intrare spre societatea amintită, a fost solicitată prezența poliției, care a cerut reprezentanților ISCTR cântărirea camionului pe o platformă specială de cântărire. Din acest moment au apărut divergențele de păreri între cele două instituții ale statului. Polițiștii au solicitat deplasarea platformei de cântărire la locul opririi camionului, pe drumul privat de intrare în sediul societatății de prelucrarea lemnului. Reprezentanții ISCTR la rândul lor au motivat că platforma care este instalată într-o parcare din zona comunei Dărmănești, este omologată pentru acea poziție și nu poate fi lesne deplasată spre o altă locație, unde rezultatele cântăririi ar putea fi eronate, dând naștere unor procese verbale nule. Pentru că au considerat această atitudine lipsită de cooperare și supunere la indicațiile poliției, polițiștii au deschis un dosar penal pe numele inspectoratului pentru ”abuz în serviciu”, sesizând procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți.
Florin Homiuc,reprezentatul ISCTR ne-a declarat :”Am rămas suprins de atitudinea celor de la poliția rutieră, care nu au luat în considerare faptul că acel drum este privat, iar platforma de cânărire nu poate fi instalată oriunde, fiind omologata pentru poziția actuală. Colegii mei au așteptat camionul la poziția indicată din Dărmănești mai bine de 5 ore, însă acesta nu a mai apărut în cursul nopții. Nu înțeleg cum s-a ajuns la acest dosar penal, când angajații inspectoratului sunt zi și noapte pe drumuri, pentru identificarea acestor transporturi de lemn cu nereguli, care s-au înmulțit în ultima perioadă.”
Polițiștii justifică demararea cercetărilor în acest dosar penal prin faptului că reprezentanții Inspectoratului de Stat pentru Control în Transport Rutier nu s-au prezentat cu platforma de cântărire în punctul solicitat de poliție, deși drumul privat este deschis circulației publice.
- Sancțiuni de zeci de mii de lei și imobilizarea autocamionului
Pe numele șoferului de 55 de ani din comuna Moara, angajat al unei societăți comerciale din aceeași localitate, polițiștii au aplicat o sancțiune contravențională de 680 de lei, permisul de conducere fiindu-i reținut pentru 30 de zile, pentru același refuz de a se supune indicațiilor poliției rutiere.
Întrucât șoferul autocamionului nu a mai fost de găsit vieri seara, după ora 22.00, reprezentanții ISCTR s-au reîntors sâmbătă, în jurul orei 11.00, la locul parcării, sesizând mai multe abateri grave. Probleme grave au fost identificare la racloanțele semiremorcii mașinii, fiind luată măsura anulării ITP-ului, urmată de o amendă în valoare de 6.000 de lei. Lipsa chingilor de ancorare a lemnului a dus la aplicarea unei alte sancțiuni de 6.000 de lei, iar refuzul șoferului de a se deplasa la platforma de cântărire a dus la sancționarea acestuia cu alte 6.000 de lei. Toate aceste nereguli grave au dus la imobilizarea autocamionului, prin suspendarea dreptului de circulație după ridicarea plăcuțelor de înmatriculare. Din primele verificări la fața locului autocamionul părea supraîncărcat, cu o depășire de cel puțin 10 tone a greutății admise.