Un număr de 26 de blocuri din municipiul Suceava, în care locuiesc aproape 1.000 de familii, urmează să fie reabilitate termic și să beneficieze și de refacerea fațadelor, iar beneficiarii, proprietarii, vor plăti doar 20% din valoarea lucrărilor.
Studiile de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici aferenți imobilelor de locuințe care fac parte din prima grupă care beneficiază de reabilitare termică printr-un parteneriat între Primăria Suceava și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației urmează să fie aprobate în ședința de Consiliu Local de joi, 23 iulie.
Lista imobilelor care urmează să fie reabilitate termic în prima etapă cuprinde 26 de blocuri din cartierele Burdujeni, George Enescu, Mărășești și Obcini, cu un total de 969 de apartamente, la care valoarea totală a investiției este estimată la 46 de milioane de lei.
De departe, cele mai mari costuri totale sunt estimate la blocul T90, din George Enescu, construit în 1983, cu parter și opt etaje, cu 126 de apartamente, la care estimarea lucrărilor ajunge la valoarea de 7,44 milioane de lei, durata de execuție fiind de 10 luni.
Comparativ, la un cost foarte mic pe apartament vor fi locuitorii blocului 5A, de pe strada Jean Bart nr. 36, construit în 1978, unde, la 92 de apartamente, totalul general este de 1,5 milioane lei.
Practic, nu există un cost standard, care să se aplice oricărui apartament, de oriunde, deoarece lucrările și necesitățile diferă de la un imobil la altul, în funcție de particularitățile fiecăruia.
Finanțarea cheltuielilor privind proiectarea este asigurată de Primăria Suceava, în vreme ce execuția lucrărilor este acoperită în proporție de 20% de către proprietari, în funcție de cota indiviză a fiecăruia, 30% reprezintă finanțarea care se alocă de la bugetul local al municipiului, iar 50% de la bugetul de stat, prin MLPDA, din fondurile alocate Programului Național privind creșterea performanțelor energetice ale locuințelor.
Conform proiectului de HCL, reabilitarea termică a unui bloc de locuințe presupune izolarea termică a pereților exteriori, înlocuirea ferestrelor și ușilor cu tâmplărie performantă energetic, termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planșeului peste ultimul nivel, izolarea termică a planșeului peste subsol, dar și refacerea fațadei blocurilor, care, în majoritatea cazurilor, sunt deteriorate și cu elemente cu potențial de prăbușire.
În funcție de rezultatele expertizei tehnice și ale auditului energetic al imobilelor, la aceste lucrări se mai adaugă cele de reparații la elementele de construcție, dar și lucrări de intervenție la instalația de distribuție a agentului termic, aferentă părților comune ale blocului de locuințe.
Principalele avantaje ale reabilitării termice sunt reducerea cheltuielilor cu combustibilii, condiții mai bune de locuit, protejarea mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, schimbarea aspectului blocurilor de locuințe și implicit a imaginii localității.