Directorul medical al Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dr. Valeriu Gavrilovici, a prezentat, marți, în conferință de presă, regulile care trebuie respectate de pacienți și însoțitorii acestora la prezentarea în ambulatoriul de specialitate al unității medicale. Ambulatoriul se redeschide din data de 1 iulie a.c. pentru marea majoritate a specialităților.
Prima regulă este că programarea se face doar telefonic și online, pe site-ul spitalului fiind afișate la secțiunea „Contact” http://www.spitaluljudeteansuceava.ro/contacts/ atât numerele de telefon pentru programări la fiecare cabinet în parte, cât și lista de e-mailuri din ambulatoriul de specialitate. De asemenea, la secțiunea „Pacienți/Formulare” http://www.spitaluljudeteansuceava.ro/pacienti-2/formulare/ este postat chestionarul epidemiologic pe care fiecare pacient sau aparținător trebuie să-l completeze. Chestionarul se poate descărca și se poate completa acasă pentru a scurta timpul necesar pentru triajul epidemiologic la intrarea în clădirea ambulatoriului. Pacienții care nu completează formularul de acasă îl vor primi de la asistentele medicale, când se prezintă la intrarea în clădire, și îl vor completa acolo.
Dr. Gavrilovici a subliniat că unele secții au postat pe site chiar numerele personale ale medicilor și le-a mulțumit public colegilor săi pentru acest lucru. Astfel, pacienții pot nu doar să se programeze direct la medicul lor, ci și să-i trimită acestuia și să primească pe WhatsApp documente medicale. Dr. Gavrilovici roagă insistent pacienții să nu vină la spital pentru programări, să respecte ora de programare, să-și aducă toate documentele medicale relevante, să poarte obligatoriu masca în ambulatoriu. În sala de așteptare nu se staționează, oamenii sunt programați la ore fixe și sunt rugați să vină cu maximum 5 minute înainte. După triajul epidemiologic pacienții sunt dirijați către cabinetele unde sunt programați, după consultație ies din ambulatoriu pe flux separat de cel de intrare. După fiecare consultație se face obligatoriu dezinfecție și aerisire, pentru siguranța pacienților și a personalului medical.
La un cabinet vor putea fi consultați maximum doi pacienți într-o oră. Din motive obiective, câteva cabinete vor rămâne pe sistemul de consultații prin telemedicină: cabinetul Gastroenterologie - din lipsă de personal; de Diabet – pentru protecția pacienților, care sunt din categoria de risc major în caz de infectare cu noul coronavirus; Neurologie – parțial; Boli infecțioase și Pneumologie – pavilioanele sunt secții pentru pacienți Covid; Dermatologie – în conservare, în cazul în care numărul de pacienți cu Covid-19 ar crește.