Emoții mari pentru absolvenții de liceu care au susținut luni, 22 iunie, prima probă scrisă a examenului de bacalaureat, cea la limba și literatura română.
Elevii care au susţinut testarea au primit două tipuri de subiecte (diferențele au fost doar la ultima cerință a variantei), unele adaptate profilului real, vocaţional sau tehnologic şi unele adaptate profilului uman sau pedagogic.
Oricum, indiferent de filiera urmată în cei 4 ani de liceu, ultimul subiect, considerat cel mai dificil, viza comedia „O scrisoare pierdută”, de Ion Luca Caragiale.
- Cerințele
La subiectul I, elevii au primit un text la prima vedere din „Amintiri despre G. Călinescu”, de Mircea Bandu, iar pe baza acestuia au avut de rezolvat cinci cerințe.
La partea a II-a a primului subiect, liceenii trebuiau să redacteze un eseu de 150 de cuvinte în care să argumenteze dacă mass-media contribuie la crearea imaginii publice a unei persoane.
La subiectul al II-lea, cerința solicita examinaților să prezinte perspectiva narativă dintr-un fragment de „Arhanghelii”, de Ion Agărbiceanu. Cei care au rezolvat cu bine această cerință primesc un punct.
La ultimul subiect, cel care dă cele mai mari emoții absolvenților, elevii de la profilul real/ vocațional/ tehnologic au avut de prezentat particularitățile unei comedii studiate, în minim 400 de cuvinte. Acest subiect este notat cu trei puncte.
Liceenii de la profilul uman trebuiau să caracterizeze un personal dintr-o comedie studiată.