Două dintre cele mai dezbătute teme de interes general din România - administrarea corectă și durabilă a pădurilor, precum și sistemul de trasabilitate şi certificare a provenienţei legale a masei lemnoase - au fost discutate joi, 18 iunie, la Palatul Victoria, între reprezentanții Guvernului și cei ai asociațiilor de profil din exploatarea, prelucrarea primară și industrializarea lemnului.
Sucevenii Gelu Puiu și Ciprian Muscă, specialiști în domeniul forestier, s-au aflat la discuțiile cu premierul Ludovic Orban și ministrul Mediului, Costel Alexe, de o parte și de alta a mesei.
Discuțiile au avut loc în perspectiva operaționalizării noului #SUMAL, sistemul informatic de monitorizare a trasabilității lemnului.
Un alt punct al discuției s-a referit la creșterea accesului la finanțare europeană pentru operatorii și producătorii de lemn și încurajarea antreprenoriatului în acest sector.
„Finanțarea corectă și o legislație predictibilă sunt elemente importante pentru stimularea industriei de prelucrare a lemnului, cu beneficii economice, sociale și de mediu, prin valoarea adăugată ridicată a produselor, crearea de locuri de muncă și administrarea eficientă a pădurilor”, a subliniat premierul Ludovic Orban.
Din partea Asociației Forestierilor din România a fost transmis documentul de strategie România Verde în 10 Pași, precum și un memoriu legat de Programul SUMAL și măsurarea lemnului; Programul de sprijin pentru mobilizarea forței de muncă; Programul de armonizare a legislației fiscale cu cea aplicabilă în agricultură; Programul de investiții, dar și Programe conexe pentru susținerea folosirii lemnului în România.
Din acest ultim capitol, atrag atenția o serie de propuneri cu largă aplicabilitate, care ar încuraja mai mult utilizarea lemnului la nivel național:
· Programul “Construcții din lemn” (autoritățile publice vor realiza case pasive din lemn și vor folosi minimum 10% lemn în toate construcțiile realizate din fonduri publice);
· Programul “Casa din lemn” - persoanele fizice vor fi sprijinite financiar să realizeze construcții din lemn;
· Programul “Construcții din lemn pentru o economie verde” – persoanele juridice vor fi sprijinite pentru a realiza sedii, spații tehnice, spații pentru comerț și producție din lemn;
· Reducerea cotei TVA pentru lemnul utilizat în construcții la 5%, pentru a stimula utilizarea lemnului în construcții;
· Program de achiziție a instalațiilor de încălzire cu randament de ardere ridicat;
· Eliminarea TVA pentru lemnul de foc;
· Sprijinirea producătorilor de mobilier din lemn masiv.