Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 12 iun 2020 - Anul XXV, nr. 136 (7441)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Al doilea episod de Covid-19 al medicului Monica Terteliu, studiat de Institutul „Matei Balș”

Vineri, 12 Iunie 2020 (16:11:52)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Al doilea episod de îmbolnăvire cu Covid-19 al medicului-șef al secției Boli Infecțioase din Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dr. Monica Terteliu, a stârnit un interes major din partea comunității medicale. Directorul medical al Spitalului de Urgență, dr. Valeriu Gavrilovici, a declarat, vineri, în conferință de presă, că dr. Terteliu „este un caz științific” pentru că „este primul medic, se pare, din România care are a doua oară boala”.

Doctorul Gavrilovici a arătat că la acest moment nu se poate spune cu certitudine dacă este vorba despre o reinfectare sau că în cazul primului episod a fost „o colonizare nazală” cu Covid-19, care la testare a dat rezultat pozitiv. „Pe măsură ce se va înțelege fiziopatologia bolii și se vor desluși misterele care înconjoară acest virus vom putea trage concluzii pertinente”, a afirmat medicul.

Acesta a explicat că atât primele probe cu rezultat pozitiv, recoltate în martie de la dr. Terteliu, cât și cele de acum au fost trimise la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

„Pentru interesul științific ieșit din comun pe care îl prezintă cazul particular al doamnei doctor se va proceda la secvențierea genomică, atât de la prima probă recoltată în luna martie, cât și la cea recoltată pe 9 iunie, astfel încât din rezultatul acestor secvențieri să se poată face eventuale corelații între forma de gravitate a bolii, evoluția și modul în care apar anticorpii. Se pare că aceste aspecte nu sunt foarte lămurite, nu numai la noi, ci și pe plan mondial. Se pare că avem de-a face cu o boală cu fațete necunoscute, cu aspecte uneori surprinzătoare și cu lucruri pe care le descoperim din mers”, a spus dr. Gavrilovici.

 

 „Bănuim că a contribuit și programul extenuant pe care doamna doctor și l-a asumat”

O variantă luată în calcul este aceea că virusul Covid-19 poate sta în stare latentă în organism și, pe fondul scăderii imunității, al oboselii cronice, să devină activ și virulent.

Un argument în acest sens ar fi, potrivit doctorului Gavrilovici, și acela că dr. Monica Terteliu „a fost și este un exemplu de respectare a regulilor de echipare, dezechipare, de respectare a circuitelor”. „În cazul de față bănuim că a contribuit și programul extenuant pe care doamna doctor și l-a asumat. Devotamentul, abnegația și dăruirea pot fi catalogate ca împlinirea cu asupra de măsură a vocației de medic. A fost prezentă în spital aproape 7 zile din 7, a stat de bună voie, din dorința de a răspunde tuturor solicitărilor, și 12 ore pe zi sau mai mult în spital și bănuim că acest efort i-a șubrezit un pic sănătatea și i-a scăzut imunitatea. Acest fapt a contribuit la această infectare probabil endogenă, dintr-un depozit viral despre care nu se putea ști și nu se putea bănui, câtă vreme doamna doctor a avut două teste negative la primul episod de boală. Nu avem nici o bănuială că ar fi o infectare exogenă”, a afirmat dr. Valeriu Gavrilovici.

În ceea ce privește starea de sănătate a medicului Monica Terteliu, directorul medical al spitalului a declarat că actualul episod de boală nu necesită terapie intensivă. Ea este internată într-o secție a spitalului, este într-o stare generală bună, cu ameliorarea simptomatologiei, și nu necesită transfer în terapie intensivă sau în altă unitate spitalicească.

Cazul ei este monitorizat atât de colegii din spital, cât și de specialiștii de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” și de la Institutul Național de Sănătate Publică.

Ancheta epidemiologică după îmbolnăvirea medicului Monica Terteliu este în curs, dar conform conducerii spitalului, până la această oră nu au fost identificate „lucruri pe care să le considerăm alarmante”.

În plus, spitalul a preluat 500 de teste serologice și de săptămâna viitoare va testa toți angajații care au avut Covid-19 pentru determinarea titrului de anticorpi. „Vom vedea dacă se pot face corelații între formele de boală – asimptomatice, ușoare, medii, grave și titrul de anticorpi, respectiv protecția pe care o dă trecerea prin boală, în funcție de forma pe care a avut-o fiecare pacient”, a mai spus directorul medical al spitalului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Al doilea episod de Covid-19 al medicului Monica Terteliu, studiat de Institutul „Matei Balș”.
 Vizualizări articol: 3020 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Al doilea episod de Covid-19 al medicului Monica Terteliu, studiat de Institutul „Matei Balș”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei