Ultima zi a lunii iunie ar putea deveni una de doliu în municipiul Suceava, în memoria celui care a fost IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
Propunerea de declarare a unei zile de doliu în municipiul reședință de județ îi aparține primarului Ion Lungu, care se va adresa cu un proiect în acest sens, Consiliului Local, ce se întrunește în data de 25 iunie.
“Intenționez să vin în fața Consiliului Local cu cu un proiect de Hotărâre, ca atunci când se împlinesc 40 de zile de la moartea lui IPS Pimen, adică pe 30 iunie, când se va face pomenirea Prea-Înaltului, să declarăm zi de doliu în orașul nostru. Având în vederea contribuția sa, moștenirea lăsată, mie, în calitate de creștin convins, ortodox practicant, mi se pare corect să declarăm această zi de doliu”, a spus Ion Lungu, care a adăugat că Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a sfințit și a ajutat peste 100 de lăcașuri de cult ridicate în județ, din care mai bine de 20 în municipiul Suceava.
Dacă propunerea sa va acceptată, în data de 30 iunie, care este într-o zi de marți, vor fi coborâte steagurile în bernă la toate instituțiile publice.
ÎPS Pimen, în vârstă de 90 de ani, a decedat miercuri, 20 mai 2020, la Institutul „Matei Balş” din Capitală, unde era internat după ce a fost diagnosticat cu noul coronavirus.
Devenit călugăr în 1951, IPS Pimen a fost stareţ al Mănăstirii Putna, preot duhovnic la mănăstirea Văratec, preot la mănăstirea Durău, muzeograf la mănăstirea Putna şi stareţ la Mănăstirea Sfântul loan cel Nou de la Suceava.
La recomandarea Arhiepiscopului şi Mitropolitului Moldovei, Teoctist Arăpaşu, pe 10 ianuarie 1982 a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei laşilor, cu titlul de Suceveanul. În urma reînfiinţării Arhiepiscopiei Sucevei, în ianuarie 1991, a fost ales Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor şi instalat la Suceava pe 3 martie 1991.